lotusbloem

Dat Yoga de mens veel voordelen biedt is onomstotelijk bewezen. Welke vorm van Yoga je ook doet, het is heilzaam voor lichaam en geest. Het is dan ook niet voor niets dat veel mensen in de afgelopen jaren Yoga zijn gaan doen. Een moment van ontspanning in de stressvolle wereld waarin we nu leven. Wat is voor jou nu het meest geschikt? Een Yoga school, of een Online cursus?

Het aanbod is dan ook erg groot, waardoor het lastig kan zijn om een juiste keuze te kunnen maken. Er zijn erg veel verschillende Yoga stijlen. En daarbij: met welk doel wil jij beginnen aan Yoga? Is het puur ter ontspanning, wil je leniger worden, of wil je juist een flinke workout? Het kan allemaal!

Daarnaast heb je tegenwoordig ook nog een keer de keuze om naar een Yoga school te gaan of om een cursus online te gaan doen. Wat de voor- en nadelen zijn zal ik hier bespreken.

Yoga school

Een aantal jaar heb ik zelf yogalessen gevolgd op een Yoga school. Ik heb dit altijd erg plezierig gevonden. Als eerst geeft het een stok achter de deur. Je weet dat je op een bepaald moment in de week naar de Yoga school “moet”. Ook is het gezellig om met andere mensen te sporten, je kunt informatie delen en van elkaar leren. Het wordt natuurlijk nog gezelliger als je met iemand samen gaat. Zo heb ik die jaren samen met mijn man de lessen gevolgd.

yoga school

Tijdens de les is het fijn om feedback en hulp te krijgen van de docent. Die kan precies zien of je de asana goed uitvoert. Zo wordt je elke keer weer een beetje beter. Mocht je klachten hebben, dan kan de docent hier rekening mee houden en de asana’s eventueel iets aanpassen, zodat je wel mee kunt doen. Wellicht krijg je juist houdingen te doen doen die precies goed zijn voor jou.

Zijn er ook nadelen aan een Yoga school? Als je een druk bestaan hebt, waarbij je bijvoorbeeld met onregelmatige tijden zit, dan kan het lastig zijn om precies die ene keer in de week naar de Yoga te moeten.

Online lessen

sinds we in deze vreemde tijd terecht zijn gekomen, heb ik de Yoga lessen online opgepakt. De Yogascholen zaten dicht, maar ik wilde wel actief blijven tegen de strijd van de corona kilo’s.

online yoga

Het aanbod is overweldigend groot, dat is meteen een nadeel. Wat ga je kiezen, krijg je wel waar voor je geld? Lang leve internet! Alles is op te zoeken, als je er maar even de tijd er voor neemt. Uiteindelijk heb ik een online cursus gevonden die me erg aansprak en heb het besteld. Ik heb een abonnement genomen waarbij ik toegang heb tot allerlei verschillende soorten Yoga. De afwisseling sprak me erg aan.

Het fijne is dat je dus geen rekening hoeft te houden met de tijden en dagen waarop je dit “moet” doen. Je hoeft de deur niet uit en je kunt zelf bepalen wanneer en waar je de les gaat doen. Dit is niet voor iedereen geschikt, je hebt hier wel enige zelfdiscipline voor nodig. Ik heb gemerkt dat ik nu vaker een les doe, dan dat ik voorheen deed op de Yoga school.

De lessen die ik volg zijn van goede kwaliteit. De asana’s worden duidelijk voor gedaan. Als ik er niet zeker van ben of ik het wel goed doe, spoel ik een stukje terug en kijk nog een keer. Niemand die er last van heeft.

samen online yoga

Na afloop van de les, zijn er ook losse meditaties te volgen. Deze doe ik ook wel eens “los” door de week, omdat ik er behoefte aan heb. Bijvoorbeeld voor het slapen gaan na een drukke dag.

De flexibiliteit die je hebt met een online cursus spreekt mij erg aan. Ja, ik mis wel het sociale aspect, maar soms, als mijn vriendin ook kan, doen we wel eens een les samen.

Uiteindelijk ben je qua kosten voordeliger uit met een online cursus. Er hoeft geen ruimte gehuurd te worden, er hoeft geen docent betaald te worden, dus voor een kleiner bedrag per maand kan ik zo vaak als ik wil een Yogales doen. Ook dat is wel een belangrijk voordeel.

Tot slot

Uiteindelijk is het natuurlijk per persoon verschillend wat het “beste” is en dat is maar goed ook. Het belangrijkste is dat je op zoek gaat naar iets dat bij jou past. Of dat nu op een Yoga school is, of online. Onderzoek wel type Yoga bij jou past, bij wat jij ermee wilt bereiken. De belangrijkste keuze is dat je er voor wilt gaan.

Hier een kleine les Hatha Yoga

Interessante links

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *