Yin en Yang

Iedereen kent het Yin Yang teken wel. De twee figuren in zwart en wit die samen een cirkel maken, elkaar mooi aanvullen. Het zijn tegengestelden van elkaar, maar hebben elkaar nodig om een te zijn. Dit kan staan voor man en vrouw, of dag en nacht. Ook staat het voor twee verschillende energieën. De yang energie staat voor  zichtbaarheid, licht, beweeglijk, opwaarts en oppervlakkig. Deze vorm van yoga heet yin Yoga en heeft dus te maken met de energie die bij de yin hoort: verborgen, donker, onbeweeglijk, neerwaarts en diepgaand.

In een leven dat tegenwoordig behoorlijk hectisch en snel is, is deze vorm van Yoga een mooie manier om bij de andere energie te komen. Zo vind je weer de balans.

Wat houdt Yin Yoga in?

Yin yoga is een zachte, langzame, meditatieve vorm van yoga. Houdingen worden voor langere tijd vastgehouden, meestal 3-5 minuten, maar het kan zelfs nog langer. Hierdoor ontstaat er een (lichte) weerstand in de gebieden waarvoor de houding bedoeld is. Ze worden langzaam opgerekt en gehydrateerd. Spieren laten hun spanning los. Zo blijven de gewrichten soepel.

hulpmiddelen

De spieren ontspannen zoveel mogelijk, eventueel met behulp van materialen om het lichaam te ondersteunen. Door de lange duur van het aanhouden van de asana’s kom je tot ontspanning en treedt er effect op in de dieperliggende delen van het lichaam. Het bindweefsel wordt gestimuleerd en de gewrichten worden soepel. Het bindweefsel bevindt zich rondom spieren en gewrichten. Als je weer uit de houding komt is het tijd om na te voelen wat een houding met je lichaam gedaan heeft.

De drie hoofdprincipes.

Yin yoga is een fantastische vorm van yoga als tegenhanger van de drukte die we allemaal dagelijks ervaren. Doordat een houding voor langere tijd wordt aangehouden is er tijd om grenzen te ontdekken, stil te worden en dieper te voelen wat er is in het lichaam. Er is focus op mindfulness en ademhaling in de houdingen, waardoor enige opgekomen weerstand kunt observeren.

De asana’s volgen de drie hoofdprincipes, deze zijn:

loslaten door vasthouden
  1. Je komt in een houding en voelt je eerste grens. Waar kun je blijven voor een aantal minuten?
  2. Je wordt stil. Om door te dringen tot de weefsels die dieper in je lichaam liggen, word je stil en houd je de spieren zacht.
  3. Je houdt de houding voor langere tijd vast, zodat je weefsels de tijd krijgen en je kunt observeren wat zich aandient.

De stilte en zachtheid kunnen je dus heel erg bij jezelf brengen en je hebt tijd om te zien welke inzichten er soms naar boven komen. Tijd om te oefenen met compassie voor jezelf en jouw proces. Tijd om te luisteren naar jouw lichaam en naar wat het nodig heeft.

Wat doet Yin Yoga met je lichaam?

Als je aan het sporten bent, dan span je je spieren aan en ontspant zie weer. Bij Yin Yoga gaat het om het loslaten van de spanning in je spieren. Door het rekken en strekken van de spieren richt je je op het bindweefsel en de gewrichten. Hierdoor versterken de gewrichten en het bindweefsel en worden ze flexibeler. Daarnaast hef je blokkades in je spieren op, zodat de energie in je lichaam goed kan stromen. Dit is belangrijk voor je immuunsysteem, je organen en je emotionele gezondheid.

energie

Met name voor mensen die een zittend beroep hebben, is dit een goede vorm van Yoga. Het beste moment om een aantal oefeningen te doen van Yin Yoga, is in de ochtend. Dan zijn je spieren nog stijf en dan kun je sneller bij het bindweefsel en de gewrichten komen.

Kort om: Yin Yoga is een goede tegenhanger van een gestresst leven. Als je op zoek bent naar een manier om goed te kunnen ontspannen, dan is dit zeker een goede keus. Je leert bewust je spieren los te laten, zodat de stress kan wegvloeien. Je spieren en gewrichten worden er soepeler en sterker van. Met name voor mensen met een zittend beroep is dit een zeer goede vorm van Yoga.

Interessante links:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *