Power Yoga is, zoals de naam al doet vermoeden, een krachtige vorm van Yoga, bedoelt als work-out. Het doel van deze Yoga is om kracht, uithoudingsvermogen, flexibiliteit en interne warmte te creëren. De geestelijke en spirituele kant van Yoga is bij deze vorm minder van belang.

online power yoga

Sinds de jaren dertig is deze stroming binnen de Yoga gaan groeien. Tot aan de dag van vandaag groeit het nog steeds. Waar stijlen als Yin-Yoga zich meer richten op het ontspannen, richt Power Yoga zich meer op echt krachtige houdingen.

Power Yoga is afgeleid van Ashtanga Yoga en wordt vooral veel gedaan bij fitnessscholen. Dit omdat deze vorm van Yoga goed aansluit bij de fysieke aspecten van fitnessscholen. Helaas worden de ontspanningsoefeningen en de meditaties vaak weggelaten. Wanneer dit het geval is, spreek je eigenlijk niet echt meer van Yoga, maar meer van een fysieke work-out. Wees je hier van bewust en bedenk wat jij graag zou willen. Heb je behoefte aan een stuk ontspanning na de work-out? Kies dan voor lessen waarbij daar ook aandacht aan wordt besteed. Denk aan de ademhalingsoefeningen, ontspanningsoefeningen en meditaties.

Voordelen Power Yoga

Wanneer Power Yoga op de juiste manier gevolgd wordt, zijn de effecten snel merkbaar. Veel mensen starten met Power Yoga omdat ze willen afvallen. Dit is niet het uiteindelijke doel van deze vorm van Yoga, meer een bijverschijnsel. De reden dat veel mensen blijven hangen bij deze vorm van Yoga: is het fijne gevoel en de hoeveelheid energie die ze hebben na het volgen van een Power Yogales.

De Power Yoga kent de volgende voordelen:

asana power yoga
  • Na het volge van een aantal lessen, merk je al snel dat je steeds soepeler en krachtiger wordt. Je spant kernspieren en spiergroepen aan die je met andere sporten wellicht niet gebruikt en traint. Met de diverse oefeningen train je in principe je hele lichaam. Een power yoga sessie voelt dan ook vaak als een full-body work-out.
  • Doordat deze Yoga zeer actief is ben je sportief bezig en krijg je meer energie. Je leert je lichaam beter kennen en je wordt mentaal en fysiek uitgedaagd. Wanneer je regelmatig aan Power Yoga doet zal je merken dat je meer energie hebt. De oefeningen zullen je steeds minder moeite kosten.
  • Door actief met je lichaam bezig te zijn verbrand je calorieën. Je zult merken dat je je lichaam beter onder controle hebt. Omdat je calorieën verbrand, zul je waarschijnlijk gewicht verliezen. Maar ook zul je meer controle krijgen over je mentale toestand. Doordat je meer bewust bent van jouw lichaam, behoeftes en gevoelens, kun je met yoga ook werken aan problemen. Denk hierbij aan overeten of het eten van ongezonde voeding. Je leert beter naar je lichaam te luisteren en leert hierdoor uiteindelijk ook om beter voor je lichaam te zorgen.
work-out
  • Daarnaast zorgt Power Yoga ervoor dat je je volledig kunt focussen. Net als andere vormen van yoga is bij power yoga het doel om je lichaam op een intensere manier te ervaren. Je bent bewust bezig met hoe je lichaam voelt en wat je met je lichaam kunt. Dit proces wordt vaak ‘flow’ of ‘mindfulness’ genoemd en draagt bij aan het verminderen van stress of spanningen.

Voor wie is deze Yoga geschikt?

Als je op zoek bent naar een actieve vorm van Yoga, dan is dit zeker iets voor jou. Iedereen met een goede lichamelijke gezondheid kan hier aan mee doen. Het is wel een voordeel als je al regelmatig sport, aangezien het best wel wat vaan je lichaam vraagt. Het is duidelijk een sportievere en intensievere vorm van Yoga, vergeleken met de andere vormen van Yoga.

Voor als je niet houdt van de ontspanningsoefeningen aan het einde van een “gewone” Yoga les, dan is dit zeker ook iets voor je. Dit deel wordt vaak over geslagen bij dit soort lessen Power Yoga.

Poer Yoga is erg geschikt om soepelere en krachtigere spieren te krijgen. Hierdoor kun je kleine lichamelijke klachten vaak verhelpen en/of voorkomen.

Tot slot helpt Power Yoga je om je gedacht uit te schakelen en alleen maar bezig te zijn met je lijf. Door de intensieve houdingen ben je zo geconcentreerd en gefocust op je lichaam, dat er geen ruimte meer is voor zorgen. Het is een geweldige uitlaatklep voor mensen die veel stress ervaren.

Nieuwsgierig geworden naar deze Yoga stijl? Kijk hier onder naar een les Power Yoga.

Interessante links:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *