Kundalini energie

Er zijn verschillende Yoga stijlen. Bijna alle vormen van Yoga gaat om de verschillende houdingen (asana’s). Bij Kundalini Yoga gaat het vooral om ademhalingstechnieken, meditatie en het zingen (Chanten) van mantra’s. Het doel hier van is het bereiken van een hoger bewustzijn. Deze vorm van Yoga wordt dan ook wel de “Yoga van het bewustzijn” genoemd.

Tijdens deze Yoga doe je wel asana’s, maar ze zijn gemakkelijk en volgen elkaar in een snel tempo op. Door de snelheid wordt de ademhaling belangrijk. In veel houdingen wordt bewogen om de energie op te wekken. Je draait bijvoorbeeld rondjes vanuit het bekken, bij het uitademen trek je dan krachtig de navel naar binnen. Door de juiste ademhalingstechnieken worden de chakra’s geopend en komt de Kundalini energie die opgeslagen ligt in je lichaam vrij. Door het zingen van de mantra’s wordt dit proces nog eens versterkt.

Na de les voel je de vrijgekomen energie nog lang door je lichaam stromen. Het maakt op korte termijn energieker en bewuster. Als je Kundalini Yoga langer beoefend, zul je ook op spiritueel niveau veranderingen merken. Het kan je laten groeien als mens, het zal je handvaten geven om kalmer en bewuster in het leven te staan.

Herkomst van de Kundalini Yoga en wat het precies inhoud

In 1969 bracht Yogi Bhajan de Kundalini Yoga van Noord-India naar het Westen. De oefeningen bestaan natuurlijk al vele duizenden jaren langer. Ze stammen uit een traditie van Yogi’s uit het Himalaya gebergte. In het geheim gaven zij hun kennis mondeling door. De Yogi Bhajan vond dat deze vorm van Yoga ook toegankelijk moest worden voor het grote publiek.

Kundalini Yoga

De kundalini yoga gaat uit van verbinding: alles is met elkaar verbonden. Het hele universum leeft in jezelf en wij zijn weer een klein deeltje van een veel groter geheel. In het Sanskriet betekent het woord kundalini “opgerolde kracht”. Het is een energiekanaal dat ter hoogte van de stuit begint, aan de onderkant van de ruggengraat (bij je eerste chakra). Het kanaal loopt door naar uiteindelijk je hoofd (naar je kruin chakra). Deze kracht zit in ieder mens, door de kundalini yoga, wordt deze kracht geactiveerd. Langs dit kanaal liggen je chakra’s, het doel van deze yoga, is de energie van de lagere chakra’s door laten stromen naar de hogere chakra’s. In de lagere chakra’s huizen de meer aardse en egocentrische verlangens, de hogere chakra’s staan meer voor liefde en verbondenheid.

Een oefenles

Interessante links

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *