
Dat suiker ongezond is, weten we allemaal. Is suikervrij eten de oplossing? Veel problemen die wij met onze gezondheid hebben, hebben als oorzaak: te veel suiker. Toch is het erg moeilijk om te laten staan. Hoe dit komt en wat het te veel aan suiker doet met ons lichaam zal ik vertellen in dit artikel.
Uit onderzoek is gebleken dat wij in Nederland gemiddeld genomen 122 gram suiker per dag binnen krijgen. Je kunt dit vergelijken met ongeveer 30 suikerklontjes en dat terwijl ons lichaam genoeg heeft aan ongeveer 6 suikerklontjes. We krijgen dit vaak binnen door het eten van snoep en zoetigheid, maar ook door producten te eten en te drinken, waarbij we het helemaal niet in de gaten hebben dat we suiker binnenkrijgen. Dit kan komen omdat er voor suiker veel verschillende namen zijn, zodat je het niet als zodanig herkent.

Als je suikervrij zou willen eten, kan ik je nu al vertellen dat het eigenlijk onmogelijk is. En dat is ook helemaal niet erg, ons lichaam heeft ook wel iets aan suiker nodig. We moeten onze energie toch ergens vandaag halen. Suikervrij eten betekend vooral: het vermijden van geraffineerde suikers en sterk bewerkte producten.
Effecten van suiker
Waarom zou je eigenlijk suikervrij willen eten? Het is erg lekker en het geeft je een boost! Als je weet wat de effecten zijn van suiker op je lichaam, dan kun je daar toch echt anders over gaan denken.
Bekende problemen
We weten allemaal dat suiker slecht is voor onze tanden, dit leer je al als klein kind. Naast dat de kans groter wordt op gaatjes, is het ook van invloed op je tandvlees. Naast de tand problemen weten we ook allemaal, dat als je te veel suiker eet, de kans groter wordt op overgewicht. In veel producten worden suikers aan toe gevoegd. Het smaakt simpelweg veel lekkerder. Omdat het lekkerder smaakt, eten we er ook meer van. De producent is blij; het product verkoopt goed. Ons lijf is minder blij. We eten meer dan we zouden moeten, niet alleen aan suikers. Met als gevolg overgewicht en obesitas.
Minder bekende problemen
Verschillende ziektes kunnen worden gelinkt aan het eten van te veel suikers. Ik zal ze kort behandelen. Als eerst kun je een hoge bloeddruk krijgen. We zagen al eerder dat je overgewicht kunt krijgen, overgewicht leidt dan weer tot een te hoge bloeddruk. Dit is een indirect gevolg. Maar als je veel suikerhoudende drankjes drinks, dan heeft het een direct gevolg op je bloeddruk. Denk maar eens aan energiedrank; het is vloeibaar suiker. Funest voor onder andere je bloeddruk.

Tot slot is het risico op kanker ook groter door te veel nuttigen van suiker. Een aantal kankers zijn direct te relateren aan het eten van suiker, zoals darm-, slokdarm- en borstkanker. Maar ook veel kanker soorten zijn gevolg van overgewicht/obesitas, wat weer een gevolg is van het consumeren van te veel aan suiker.
Ook kun je last krijgen van de stoelgang. Uit onderzoek is gebleken dat je nieren meer magnesium afvoeren door het eten van suiker. Je darmwerking word minder en de samenstelling van de darminhoud veranderd ook. Er zijn aanwijzingen dat overmatig gebruik van suiker kan leiden tot de ziekte van Crohn of andere chronische darmaandoeningen.
Nog een belangrijk gevolg van suiker zijn hart- en vaatziekten. Als je meer dan 25 procent extra suiker tot je neemt per dag, dan is de kans op overlijden aan hart- en vaatziekten drie keer hoger! Vooral zoete drankjes zijn funest voor je hart en bloedvaten. Elke keer dat je een zoet drankje neemt, verhoog je de kans met 22 procent op een hartaanval.

De meeste mensen overlijden aan de bovengenoemde ziektebeelden. Het zijn welvaart ziektes. Als het zo simpel te voorkomen is, waarom doen we er dan niets aan? Waarom is het zo lastig om suiker te laten staan?
Suiker, de grote verslaving
Suiker is net zo verslavend als het gebruiken van drugs. Onderzoek toont aan dat ratten steeds meer suiker gaan eten als ze een dieet van suiker krijgen. Helaas geldt dit probleem niet alleen bij ratten. Ook mensen laten dit verslavende gedrag zien bij het eten van suiker.

Dit is dan ook de reden dat het zo ongelooflijk moeilijk is om van suiker af te blijven. Sterker nog, als je stopt met suiker eten krijg je afkickverschijnselen! Met hoofdpijn, knorrigheid en een kort lontje tot gevolg.
Ben jij misschien verslaafd en heb je het niet in de gaten? Je lichaam geeft signalen af, die je wellicht daarmee niet in verband brengt. Je kunt namelijk last hebben van een sterkte aandrang; het moeten eten van zoetigheid.
Heb je wel eens last van een after dinner-dip? Voedsel met veel snelle koolhydraten geven dit. Je hebt snel energie, maar de energie is ook snel weer weg en krijg je één an twee uur na het eten een inkak moment.

Je kunt je niet alleen erg moe voelen van een diepe suiker dip, maar ook je humeur kan erg gaan schommelen. Ook je hersenen zijn qua energie afhankelijk van je bloedsuikerspiegel. Als deze enorm schommelt, dan schommelt je humeur mee. Van vrolijk en opgewekt, tot sacherijnig en knorrig.
De schommelingen in je bloedsuikerspiegel kunnen ook tot slechtere concentratie en een minder denkvermogen leiden. Als je ’s avonds ook nog snelle koolhydraten eet, dan kun je slaapproblemen krijgen wat natuurlijk leidt tot vermoeidheid.
ALs je vaak dorst hebt, dan is dat ook een signaal. Drink dan eens geen suikerhoudende drankjes, maar neem een glas water of een kopje thee. Te veel aan suiker eten kan leiden tot een lagere weerstand. Het veroorzaakt een tekort aan nutriënten, waardoor je vaker verkopen bent en eerder grieperig. Iets wat we in deze tijden al helemaal niet kunnen gebruiken.
Leven zonder suiker
Zonder suiker leven zal je nooit lukken, vertelde ik al. Maar een grote vermindering is zeker mogelijk. ALs je eenmaal weet waar (bewerkte) suikers inzitten, dan kun je heel bewust je boodschappen doen. De meest voordehands liggende producten die je beter kunt laten liggen, zijn die dingen waarvan je weet dat er suiker in zit. Snoepjes, koek, maar ook frisdranken en vruchtensappen. Neem meer fruit mee en drink vooral water en thee. In fruit zitten ook suikers, maar dan natuurlijk. Je eet ze samen met de vezels. Hierdoor zijn het geen “snelle suikers” en zul je geen last krijgen van boven genoemde signalen.

Probeer zo veel mogelijk “witte” granen te vervangen voor “bruine”. Eet dus bruin brood, neem volkoren pasta en rijst. Witte granen zijn snelle koolhydraten en moeten we dus zo veel mogelijk zien te vermijden.
Tot slot nog een tip: bekijk de ingrediëntenlijst van het product dat je koopt goed. Je zult in veel gevallen het woord “suiker” niet eens tegen komen. Het kent vele namen. Onder het artikel zal ik een lijst geven met namen die je tegen kunt komen op de verpakkingen. Je weet dan dat er een vorm van suiker in zit, en dan kun je het beter laten staan. Wil je verder tips en gezonde, makkelijke en lekkere recepten? Dan is het boek “20 dagen suikervrij” misschien iets voor jou. In “De koolhydraatarme chef” staan recepten zonder koolhydraten, zoals de titel al laat zien. En snelle koolhydraten hebben het zelfde effect als het eten van suiker, dus ook een handig boek.
Andere namen voor suiker:
- Suiker
- Dextrose
- Basterdsuiker
- HFCS
- Fructose
- Fructosestroop
- Bruine suiker
- Kandij
- Glucosestroop
- Siroop
- Invertsuiker
- Kristalsuiker
- Melasse
- Rietsuiker
- Druivensuiker
- Maltodextrine
- Geleisuiker
- Karamel
- Vanillesuiker
- Sacharose
- Sucrose
Interessante links:
- recepten “50 recepten in 30 minuten“
- boek “20 dagen suikervrij“
- boek “De koolhydraatarme chef“
- blog “Eten: makkelijk en gezond“
- blog “Hoe vergroot ik mijn weerstand“