Review online cursus: Yoga stap voor stap

Als je nadenkt om met Yoga te beginnen, dan is dit het artikel voor jou! Ik bespreek de online cursus: Yoga stap voor stap van Happy with Yoga, een cursus yoga voor beginners. Ik ga je meer vertellen over op welke wijze de cursus wordt gegeven en door wie, maar ook wat je van de cursus kunt verwachten. Natuurlijk komen ervaringen van anderen aan de orde, zodat je een gebalanceerde keuze kunt maken. Als je al wat ervaring hebt met Yoga en je wilt verschillende stijlen Yoga ervaren, dan raad ik je aan om deze review te lezen.

online cursus: Yoga stap voor stap
Samen Yoga doen

Yoga wordt steeds populairder. Steeds meer Nederlanders gaan aan Yoga doen. Een reden is wellicht het drukker worden van de maatschappij. Er moet steeds meer en de lat komt hoger en hoger. Nu tijdens het Corona-gedoe, waarbij angst en stress nog meer opgaan spelen, lijkt de behoefte nog groter te worden. Wat wel lastig is, aangezien de Yogascholen natuurlijk ook dicht zijn. Door deze situatie zijn de Yogacursussen als paddenstoelen uit de grond geschoten. Er zijn er steeds meer te vinden op het internet, maar welke cursus is nu geschikt voor jou? En hoe is het gesteld met de kwaliteit daarvan? In deze review bespreek ik de cursus “Yoga Stap voor Stap” van HappyWithYoga. Dit is een van de cursussen die je thuis kunt doen.  

Wat kun je van deze online cursus yoga voor beginners verwachten?

Yoga Stap voor Stap bestaat uit 9 video’s van ongeveer een uur waarin je de belangrijkste basis-yogahoudingen leert. Naast de houdingen leer je ook ontspanningsoefeningen. De houdingen worden op een rustige wijze voor gedaan, hierdoor is het goed te volgen. En ja, als het toch iets te snel gaat, dan kun je nog altijd even terugspoelen. Aan het einde van de les eindig je met een ontspanning oefening. Dat is echt heerlijk, even helemaal tot rust komen en je lichaam goed voelen. Na zo’n les, slaap je als een engeltje.

Naast de 9 lessen krijg je een video over de Yoga filosofie. Als je wat meer achtergrond kennis hebt, begrijp je ook beter waar Yoga om draait, want Yoga is meer dan het doen van bepaalde houdingen om je lichaam sterker en flexibeler te maken.

Wanneer je de Yoga filosofie en stromingen helemaal terug volgt naar de oorsprong, zal je er waarschijnlijk zelfs achter komen dat er helemaal geen houdingen waren in het begin. Yoga was namelijk ooit een practice voor de mind. De asanas (houdingen) zijn er pas later bij gekomen.

thuis yoga beoefenen

De Yoga filosofie is zo ontzettend omvangrijk, dat je wel uren en uren zou kunnen vullen om het allemaal te bestuderen en te begrijpen. Daar zijn de video’s natuurlijk niet voor bedoelt, maar het geeft je wel een inkijk in de achtergrond van de Yoga.

En verder….

Naast de 9 lesvideo’s en de video over de Yoga filosofie, krijg je ook nog video’s over:

 • De Yoga Ademhaling
 • Waar haal je de tijd en discipline vandaan om Yoga te doen?
 • Het herkennen van je eigen grenzen tijdens de asana’s, maar jezelf toch uitdagen

Er zit ook nog een e-book bij waar de 25 belangrijkste houdingen ook nog eens uitgebreid staan beschreven. Heel handig als je het even niet meer weet, of als je in alle rust nog eens wilt lezen hoe een houding precies moet. Een mooi naslagwerk dus!

Als je wilt kun je ook lid worden van de besloten community van Happy with Yoga. Hier heb je de mogelijkheid om vragen te stellen als je iets niet weet, of ervaringen te delen. Ik vond dit erg prettig. Vooral in het begin was ik wat onzeker of ik de houdingen wel goed deed. Toen ik er achter kwam dat ik niet zo perfectionistisch hoefde te zijn, kon ik dat een beetje loslaten en kreeg ik meer ruimte om te voelen wat het met mijn lichaam deed. Uiteraard is het niet verplicht, je kan de cursus prima volgen zonder onderdeel te zijn van deze community.

Om een voorbeeld te geven wat je kunt verwachten van de lessen geef ik je hier een voorbeeld. In dit filmpje leer je van Melanie de Zonnegroet, een van de meest bekende oefeningen van Yoga:

Voor wie is deze cursus bestemd?

Zoals de titel van de cursus al aangeeft, leer je stap voor stap de basishoudingen en -principes van de Yoga. Als je nog niet eerder aan Yoga hebt gedaan, dan is dit een prima cursus. Als je in het verleden al wel aan Yoga gedaan hebt, maar het niet precies meer weet hoe het ook al weer zat en twijfels hebt, is de cursus ook heel geschikt.

Deze cursus is speciaal ontwikkeld voor mensen die graag willen beginnen met Yoga, maar niet precies weten hoe. Het grote voordeel is dat je het thuis in je eigen tempo kunt doen. Weet je een houding niet zeker, dan spoel je terug en doe het het opnieuw. Je kun zelf het tijdstip bepalen wanneer je er mee aan de slag gaat en zo pas je het makkelijk in je (waarschijnlijk drukke) leven in.

Daarnaast zal het niet voor niets zijn dat je zit te denken aan Yoga. Waarschijnlijk heb je behoefte aan meer ontspanning in een druk bestaan. Maar Yoga biedt nog veel meer voordelen. Wat dacht je van:

 • het vergroten van je flexibiliteit
 • het versterken van je spieren
 • het verbeteren van je lichaamshouding
 • beter kunnen slapen
 • het versterkt je botten
 • het verbetert je bloedcirculatie en de zuurstofopname
 • het helpt om afvalstoffen af te scheiden
 • het verlaagt je bloeddruk
 • het helpt om “oud zeer” te verwerken
 • het verbetert je focus
 • het verbetert je balans
 • het helpt ontspannen
 • en nog veel meer….

Rolf legt in de volgende video uit wat voor hem de belangrijkste redenen zijn om met Yoga te beginnen:

Wie hebben de online cursus: Yoga stap voor stap gemaakt?

Melanie en Rolf zijn beide yoga docenten en hebben ook een 300 uur meditatie en Yoga Nidra training gevolgd. Melanie heeft daarnaast ook een Yin Yoga achtergrond en Rolf heeft dat met Mindfulness. Ze zijn samen van alle markten thuis.

schrijvers van de online cursus: Yoga stap voor stap
Rolf en Melanie

Ze hebben allebei veel opleidingen gevolgd, onder andere in Bali, Cambodja, Polen en Nederland. Met de kennis die ze daar hebben opgedaan, is de website happywithyoga.com ontstaan. Melanie en Rolf hebben yoga leren kennen doordat ze zelf niet lekker in hun vel zaten, ze hadden namelijk last van Burn-out klachten, door stress sliepen ze slecht.

Na een Yoga training in Bali is alles veranderd en is de passie tot stand gekomen en daar zijn meerdere cursussen uitgekomen.

Wat is de prijs van de cursus?

inhoud van de online cursus: Yoga stap voor stap
inhoud cursus

De cursus Yoga Stap voor stap kost je € 57. Je krijgt hiervoor 9 lessen van ongeveer een uur per les. Naast de lessen krijg je een video over de Yoga filosofie en extra video’s over ademhaling, tijd en discipline vinden voor Yoga en het leren herkennen van je eigen grenzen. Daarbij krijg je ook nog eens een E-book, waarin alle 25 basishouding staan omschreven.

Voor een Yogales van een uur bij een normale studio betaal je al snel rond de 10 euro of meer. In een Yoga school sta je natuurlijk met meerdere mensen bij elkaar en zit je vast aan een bepaald tijdstip. Daar heb je bij deze cursus geen last van. Lekker in je eentje, of samen met iemand waarmee je dit wilt doen, op momenten dat het jou of jullie uitkomt.

De kwaliteit van de video’s is goed. Het geluid is top. Het is professioneel opgenomen en Rolf en Melanie praten duidelijk en rustig. Hierdoor is het prettig om naar ze te luisteren.

De lessen…

Wat betreft de oefeningen zelf: Door de hele Online Yoga Beginnerscursus loopt een rode draad. Er is duidelijk een logische opbouw aanwezig in de video’s en cursus. Zo wordt er aan het begin van iedere les kort teruggeblikt naar de voorgaande les. In de lessen doen Rolf en Melanie stap-voor-stap voor hoe je oefening moet. Deze structuur vind ik zelf erg plezierig, hierdoor weet je wat je kunt verwachten. In hun manier van les geven kun je merken dat ze weten waar ze over praten, het zijn deskundige mensen.

Alles bij elkaar genomen lijkt mij de prijs heel redelijk. Daarnaast vind ik de flexibiliteit erg plezierig. Zelf bepalen waar en wanneer je de cursus doet en ook kan ik bepalen hoe lang ik er over doe.

Het is een zeer goede cursus voor mensen die willen beginnen met Yoga of al een beetje ervaring hebben.

Wat mij destijds over de streep heeft geholpen, is het feit dat je een niet-goed-geld-terug garantie hebt. Mocht je dus nog twijfelen of de cursus wel zal bevallen, dan is er geen nood met één mailtje binnen 30 dagen nadat je het hebt gekocht, krijg je gewoon je geld terug.

Ervaringen van mensen:

samen yoga stap voor stap doen

Als je het internet afstruint, kom je eigenlijk alleen maar positieve reacties tegen van mensen over deze cursus, maar ook over Rolf en Melanie. Als je daarnaast ook bekijkt hoe er over gesproken wordt op de social media kanalen, dan zit het wel goed, dan zie je dat ze veel volgers hebben.

Conclusie:

Je merkt wel dat ik erg enthousiast ben over de online cursus: Yoga stap voor stap. Het heeft mij persoonlijk veel gebracht. Ik had regelmatig last van mijn onderrug. En door de juiste houdingen en asana’s ben ik er volledig van af. Het slapen, vooral het inslapen, gaat nu ook veel beter! Na een les voel ik me helemaal ontspannen en merk ik dat ik rozig wordt. Eerst lag ik nog zeker een half uur te woelen, maar nu ben ik met een paar minuten vertrokken.

Aangezien ik niet meer de jongste ben, is het fijn om te merken dat ik duidelijk leniger ben geworden, het bewegen gaat een stuk soepeler.

ook enthousiast geworden?