Review online cursus: Yoga Nidra

Heel veel mensen komen tegenwoordig bij de huisarts vanwege stress gerelateerde problemen, dat geldt wel voor driekwart van de patiënten! De meest voorkomende problemen die de huisarts onder ogen ziet zijn: hoge bloeddruk, slapeloosheid en depressie. In deze vreemde en voor velen ook angstige tijd waarin we leven zal dit heel herkenbaar zijn.

Als je wellicht door een van deze klachten bent gaan zoeken naar een geschikte oplossing, dan is het niet voor niets dat je op deze site terecht bent gekomen. In dit artikel bespreek ik de online cursus: Yoga Nidra. Een speciale vorm van Yoga die zich richt op complete ontspanning en een goede, diepe nachtrust. Het mooie is, is dat je niet echt Yoga ervaring nodig hebt om deze cursus goed te kunnen volgen! Wil je leren hoe je ook je chakra’s kunt inzetten bij deze vorm van Yoga? Lees dan deze review!

Wat is Yoga Nidra?

Als je op Yoga zit, dan weet je dat de les altijd eindigt met een ontspanningsoefening. Deze eindontspanning wordt ook wel Yoga Nidra genoemd. Maar Yoga Nidra is meer dat een eindoefening, het is een op zichzelf staande stroming binnen de yogafilosofie.

Letterlijk betekent Yoga Nidra ‘yogaslaap’. Maar met slapen heeft het weinig te doen. Tijdens Yoga Nidra wordt je bewustzijn tussen waken en slapen gebracht, een staat die je normaal gesproken alleen bereikt in je diepe slaap. Eén Yoga Nidra sessie staat gelijk aan vier uur slaap. Daarom voel je je na Yoga Nidra verfrist en uitgerust.

Rolf en Melanie van Baalen hebben deze cursus ontwikkeld, in deze video legt Rolf uit Yoga Nidra inhoud:

Wat kun van deze online cursus: Yoga Nidra verwachten?

Het Yoga Nidra programma is een online cursus dat bestaat uit audio’s, video’s en een E-book. De cursus bevat in totaal 7 Yoga Nidra audio-opnames, 4 video’s met yogaoefeningen voor ontspanning en een E-book over Yoga Nidra. Als je nog nooit eerder aan Yoga hebt gedaan is dat niet erg. Het voordeel als je al wel ervaring hebt met Yoga is, dat je al een beetje weet wat je kunt verwachten.

De Yoga Nidra sessies in de cursus variëren van 15 tot 30 minuten. In deze audiosessies vertelt Rolf precies wat je moet doen. Jij kunt stap-voor-stap volgen wat hij vertelt. Elke sessie is een ontspanningsmoment om mentale, emotionele en fysieke spanningen uit je systeem te laten loslaten.

online cursus: Yoga Nidra

Het mooie aan de sessies is dat je het je hele leven kunt gebruiken. Je bent nooit klaar met Yoga Nidra. Het is niet zo dat je de hele training doorloopt en dat je dan kunt zeggen dat je klaar bent. De sessies zijn bedoeld om regelmatig opnieuw af te spelen, zodat je opnieuw ontspannen wordt als je daar behoefte aan hebt. Je kunt zelf bepalen hoe vaak je dit wilt doen.

Naast de audio’s bevat het de cursus 4 video’s met yogaoefeningen. In deze video’s laat Melanie stap voor stap zien hoe de oefening werkt. Deze oefeningen zijn bedoeld om het lichaam ‘los’ te maken, zodat je ontspannen aan de audiosessies van de training kunt beginnen. Dus eerst een oefening van Melanie en daarna een sessie met Rolf.

Voordelen Yoga Nidra: het…

  • zorgt ervoor dat je een diepe ontspanning bereikt
  • vermindert stress of neemt het volledig weg
  • helpt tegen psychologische problemen zoals angst en depressie
  • helpt je makkelijker in slaap komen en de kwaliteit van de slaap te verbeteren
  • vermindert de drang naar verslavende middelen (tabak, alcohol en drugs)
  • verlicht pijn
  • astma aanvallen nemen af
  • verlaagt een hoge bloeddruk en de kans op hart- en vaatziekten.
mindfulness
totale ontspanning

Voor wie is de online cursus: Yoga Nidra bestemd?

Deze ontspanningscursus is geschikt voor jou als je in je eigen tempo Yoga Nidra wilt leren. Je bepaald zelf hoe vaak, waar en wanneer je een sessie wilt doen. Je hebt geen Yoga-ervaring nodig, het kan wel handig zijn, omdat je meer vertrouwt bent met ontspanningsoefeningen, maar het is zeker geen must.

Als je moeite hebt om in slaap te vallen, dan is deze cursus zeer geschikt. Na een sessie zul je heerlijk in slaap vallen en daarna vooral kwalitatief een goede nachtrust hebben. Als je door middel van de cursus hebt geleerd hoe je jezelf goed kunt ontspannen, dan heb je handvatten om voor het slapen gaan dit zelf te doen en heb je niet iedere avond een sessie nodig.

Als je klachten hebt zoals: stress, vermoeidheid, slaapstoornis, last van angsten, piekeren, chronische pijnen, astma en hoge bloeddruk, dan zou dit wel eens de oplossing kunnen zijn.

Ik heb zelf sinds mijn 19e last van astma. Niet heel ernstig, maar toch. Vooral s’ avonds als ik naar bed ging. Ik weet van mezelf dat dit stress gerelateerd is. Sinds ik deze cursus Yoga heb gevolgd, is het stukken minder geworden. Natuurlijk, ik ben er nog niet van af, maar ik ben hier heel blij mee. En als ik weer een aanval heb, dan weet ik nu beter wat de oorzaak is en kan ik er beter mee omgaan. Door de oefeningen en de sessies kan ik beter ontspannen waardoor de benauwdheid verdwijnt.

Wie hebben de online cursus: Yoga Nidra gemaakt?

Melanie en Rolf zijn beide yoga docenten en hebben ook een 300 uur meditatie en Yoga Nidra training gevolgd. Melanie heeft daarnaast ook een Yin Yoga achtergrond en Rolf heeft dat met Mindfulness. Ze zijn samen van alle markten thuis.

Ze hebben allebei veel opleidingen gevolgd, onder andere in Bali, Cambodja, Polen en Nederland. Met de kennis die ze daar hebben opgedaan, is de website happywithyoga.com ontstaan. Melanie en Rolf hebben yoga leren kennen doordat ze zelf niet lekker in hun vel zaten, ze hadden namelijk last van Burn-out klachten, door stress sliepen ze slecht.

Na een Yoga training in Bali is alles veranderd en is de passie tot stand gekomen en daar zijn meerdere cursussen uitgekomen.

schrijvers online cursus: Yoga Nidra
Rolf en Melanie

Wat is de prijs en wat krijg je ervoor?

De cursus kost € 37. Je krijgt hier 7 verschillende Yoga Nidra sessies voor die verschillend van lengte zijn. De ene dag heb je behoefte aan een intense, lange sessie en de andere keer heb je misschien minder tijd.

Omdat het interessant is om te keren over de achtergronden van Yoga Nidra, krijg je bij de cursus ook een e-book. Naast de achtergronden leer je ook over de filosofie die er achter schuil gaat.

Vaak is het prettig om voor de sessie eerst een aantal oefeningen te doen om stress en spanning los te laten. Hiervoor zijn 3 korte Yoga video’s die bij de cursus zitten. Deze oefeningen zijn zeker niet verplicht, maar veel mensen vinden het wel erg prettig.

Als je het fijn vind om je ervaringen te delen, of als je vragen hebt, dan kun je aansluiten bij een besloten Facebook groep. De mensen die je hier tegenkomt zijn ook met de cursus bezig of hebben deze gedaan. Ik vond het heel plezierig om te kunnen lezen wat de ervaringen van anderen was. Dit heeft mij wat meer zekerheid gegeven over het feit dat ik best goed bezig was. Ik had hier wel eens twijfels over.

Het fijn is dat je onbeperkt toegang hebt tot het programma, het gaat dus je leven lang mee. En als de cursus toch niet bevalt dan krijg je een “niet goed geld terug” garantie. Dus als je binnen 30 dagen na aankoop een bericht stuurt, dan wordt het geld op je rekening terug gestort. Dat geeft een veilig gevoel!

Ervaringen van mensen die jou zijn voorgegaan:

Er zijn veel positieve ervaringen te vinden op de site van Rolf en Melanie. Het is natuurlijk interessanter om via andere bronnen te weten wat de reacties zijn. Aangezien ik toegang heb tot de besloten Facebook-site, kan ik zeggen dat de reacties die daar voorbij komen erg positief zijn. De mensen ervaren echt de rust en ontspanning die beloofd wordt.

Conclusie:

mindfulness

Zoals je in deze review over de online cursus Yoga Nidra hebt kunnen lezen, ben ik erg goed te spreken over deze cursus. Er is erg veel zorg besteed aan de audio sessies en het E-book. Ze zijn beide zijn van hoge kwaliteit.

De prijs van € 37 euro vind ik een hele reële prijs. Je krijgt waar voor je geld.

Natuurlijk is het programma niet voor iedereen geschikt. Als je denkt, dat je met alleen het luisteren naar de audiobestanden, klaar bent, dan heb je het mis. Het belangrijkste is dat je actief met het Online Yoga Nidra cursus aan de slag moet gaan om de resultaten te behalen.

Als je afscheid wilt nemen van stress-gerelateerde klachten, dan raad ik deze online Yoga Nidra cursus zeker aan. Ga direct aan de slag via de link hieronder.