Review cursus fermenteren

voor het fermenteren

Op deze site zal ik meer vertellen over de cursus fermenteren. De laatste tijd lijkt men steeds meer bewust te worden van het belang van gezonde voeding, milieu en klimaat. Hierdoor zie je steeds meer mensen met de wens duurzamer te leven.

Zelf voedsel fermenteren past erg goed in dit plaatje. Het is super gezond en te veel aan groente kun je lang houdbaar maken.

Vandaar dat deze cursus me intrigeerde: hier moet ik meer van weten!

Wat is fermenteren?

Heel kort door de bocht is het fermenteren gecontroleerd laten rotten van groente, fruit, vlees, vis en zuivel. Dat klinkt niet erg aantrekkelijk, maar toch is het zo dat ongeveer 40% van wat we eten op een dag gefermenteerd voedsel is. Denk maar eens aan de boter die je op je brood smeert, de kaas op je boterham, je yoghurt voor het ontbijt en het kopje koffie dat je erbij drinkt.

Fermenteren kun je op verschillende manieren doen, elk met een eigen resultaat en eigen smaak. Daardoor is er veel variatie. Fermenteren is makkelijk en leuk om te doen.

Voor wie is deze cursus bestemd?

Als jij een vliegende start wil maken met fermenteren, zodat je in één keer alles leert over ingrediënten, technieken, materialen en direct heerlijke recepten kunt maken. Herken jij je zelf hier in? Dan is deze online cursus fermenteren zeer geschikt.

 • Wil je graag volledig zelfstandig aan de slag met het maken van overheerlijke recepten?
 • Ben je groots fan van de heerlijke intensieve smaken van gefermenteerde producten?
 • Wil je meer weten over de talloze gezondheidsvoordelen die fermentatie je kan bieden?
 • Heb je al ervaring met fermenteren, maar twijfel je soms of jouw fermentatie gelukt is?
 • Zoek je naar inspiratie om jouw fermentaties nog veel lekkerder en gezonder te maken?
 • Zoek je een goed en helder basisrecept om zelf de lekkerste producten te fermenteren?
 • Wil je graag weten welke materialen je zoal nodig hebt voor een geslaagde fermentatie?
 • Heb je al ervaring met fermenteren opgedaan, maar wil je je nu graag verder verdiepen?

Wat kun je van deze cursus verwachten?

De cursus biedt 35 online lessen, gegeven door een voedingsadviseur, deze zijn na betaling direct toegankelijk. Ons doel is om je volledig zelfstandig te laten fermenteren. Daarom bevat deze online cursus 35+ instructievideo’s met daarnaast ook de geschreven praktische uitleg. De video’s variëren van 2 tot 9 minuten.

Je kunt de video’s terug kijken zo veel je wilt. Je leert onder andere de verschillende manieren van fermenteren. Natuurlijk leer je welke dingen je nodig hebt om het te kunnen gaan doen. Je leert op een hygiënische manier te werken. Maar ook wat de goede omstandigheden zijn voor fermentatie.

Ook leer je over de risico’s en gevaren die op de loer liggen en de verschillende manieren van snijden, waardoor het er ook nog eens mooi uitziet.

Je wordt meegenomen in 15 verschillende heerlijke recepten, met bijvoorbeeld kimchi, kombucha, diverse groenten etc.

Naast de vele video’s krijg je ook een handboek van meer dan 75 pagina’s, vol met recepten, handige informatie, tips en tricks over jouw fermentaties. 

Wie heeft de cursus gemaakt?

De gene die de cursus gemaakt heeft is Paul van den Berg (1990). Hij is gediplomeerd voedingsadviseur en helpt mensen om gezonder te laten eten. Hij had nooit gedacht dit te gaan doen, maar hij doet dit nu met veel plezier!

Na het afronden van de studie Bedrijfskunde heeft hij ruim 7 jaar gewerkt. Zo vervulde hij rollen als projectmanager en kwaliteitsmanager. In de tussentijd begon gezonde voeding een steeds grotere rol te spelen in zijn leven. Hij had zelf geen idee wat gezonde voeding nou precies is en hij merkte dat hij dit interessanter begon te vinden. Vele boeken werden verslonden.

Hij had verwacht dat gezonde voeding enkel een hobby zou blijven, maar alles in hem riep iets anders. Daarom besloot hij om een opleiding te volgen tot voedingsadviseur.

Nu deelt hij enthousiasme en kennis over gezonde voeding, omdat hij er in gelooft dat gezondere voeding leidt tot meer energie en een betere gezondheid. 

Wat is de prijs van de cursus?

De normale prijs van de cursus is €109,00, op dit moment wordt het aangeboden voor €59,-. Je krijgt hiervoor de ruim 35 online video’s en het handboek er gratis bij. Qua prijs kwaliteit is dit een heel redelijk aanbod. Voor dit bedrag kun je continu bij de video’s en heb je toegang tot de informatie in het handboek.

Ervaringen van mensen

Het advies van Paul heeft mij praktische handvatten gegeven waardoor ik mijn eetpatroon op een gezonde en eenvoudige manier heb kunnen aanpassen. Tijdens de gesprekken voelde ik me enorm gehoord. Daarnaast vond ik het fijn dat in het advies de nadruk lag op de praktische haalbaarheid van het advies. Paul is zeer deskundig en denkt heel erg met je mee.Ellen uit Utrecht – Bron: Gezondetenmetpaul.nl

Via de online cursus heb ik zo ontzettend veel geleerd over fermenteren! Ik had er maanden over gedaan om al die kennis en recepten zelf te zoeken.
Marit uit Schiedam – Bron: Lerenfermenteren.nl

Ik heb mijn traject bij Paul als heel prettig ervaren. Ik kon gelijk aan de slag met zijn tips en adviezen en pas deze nog steeds dagelijks toe. Ik vond ieder gesprek ontzettend waardevol, Paul stelt goede vragen, is doortastend en betrokken en d.m.v zijn eigen voorbeelden kreeg ik hernieuwde energie om aan de slag te gaan met een nóg gezonder voedingspatroon. Ook mijn lichamelijke klachten zijn verminderd. Kortom; ik kan het iedereen aanraden!Milou uit Amsterdam – Bron: Gezondetenmetpaul.nl

Conclusie

De cursus fermenteren is duidelijk en helder. De cursus biedt lekkere recepten en handige tips. Je leert wat je nodig hebt om veilig aan de slag te kunnen.

voordelen:

 • De lessen zijn thuis te volgen
 • Voldoende theorie. Je leert alles wat nodig is om veilig en gezond te kunnen fermenteren.
 • De video’s zijn kort en bondig. En tegelijkertijd compleet en helder.
 • Geen mogelijkheid tot interactie met andere cursisten
 • Geluidskwaliteit, duidelijk maar er is wat echo

Interessante links: