Ashtanga Yoga is een dynamische vorm van Yoga. Verschillende asana’s worden vloeiend achter elkaar in een vaste volgorde uitgevoerd. In totaal zijn er zes verschillende series. Deze lopen op qua moeilijkheidsgraad. Als je net begint met deze stijl van Yoga, dan begin je uiteraard met de eerste serie asana’s. Op het moment dat je een serie voldoende beheerst, kun je door naar een volgende.

zonnegroet, onderdeel van ashtanga yoga

Ashtanga Yoga is al zo’n 5000 jaar oud. Ongeveer 1500 jaar geleden is het opgeschreven op boombladeren. De herontdekkers van deze vorm van Yoga hadden het op boomblad beschreven manuscript gelezen en hebben de Ashtanga Yoga opnieuw leven in geblazen.

Het woord Ashtanga staat voor “acht ledematen”. “Acht” betekent “acht” en “anga” betekent “ledematen”. Met deze acht “ledematen” wordt “Het achtvoudige pad” bedoeld. Dit pad leidt je naar acht levenslessen. Deze lessen geven een richtlijn voor een zuiver leven en helpen je bij het maken van de juiste keuzes.

Het achtvoudige pad

Yama

Het eerste pad is de “Yama”, deze staat voor de morele code: aardig en respectvol met anderen om gaan. Er zijn vijf geloften die je hierbij helpen:

  • geen geweld naar anderen gebruiken
  • spreek de waarheid en doe wat je zegt
  • niet stelen
  • gebruik je energie op de juiste manier
  • verlangens weerstaan; vrij zijn van hebzucht

Niyamas

Het tweede pad heet “Niyamas”, deze is meer naar binnen en op jezelf gericht. Ook hier zijn er vijf geloften.

mindfulness
  • zorg goed voor je lichaam en geest, om het puur en schoon te houden
  • wees tevreden met dat wat je hebt
  • beheers je energie, vernietig onzuiverheden in lichaam en geest
  • train zelfreflectie en je zelfbewustzijn
  • neem de tijd om te beseffen dat er meer is (krachten van het universum) dan alleen jij zelf

Asana’s

Het derde en meest bekende deel van het achtvoudige pad is het pad van de asana’s. Dit zijn de houdingen die geoefend worden tijdens de Yoga lessen. Deze houdingen zijn bedoeld om de aandacht op jezelf en naar binnen te richten. De houdingen zorgen er voor dat er energie vrij komt in je lichaam die je lichaam, geest, adem, hart en ziel verbinden met elkaar.

Pranayama

Het vierde pad is het pad van de Pranayama, ofwel de ademhaling. Prana is de levensenergie, de energie waardoor je kunt bestaan. Deze energie gaat samen met de ademhaling. Een goede ademhaling is erg belangrijk (lees hier meer over in mijn blog).

Pratyahara

Het vijfde pad heet Pratyahara. Dit pad staat voor het terugtrekken van je zintuigen. Je bent gewent om je zintuigen te gebruiken om alle prikkels uit de omgeving in je op te nemen. Hier is het juist van belang om je zintuigen naar binnen te trekken om je zelf te ontdekken.

pranayama, onderdeel van ashtanga yoga

Dharana

Dharana is het zesde pad. Deze staat voor het leren focussen op een object en je volledig te kunnen concentreren hierop. Je zou je kunnen focussen op je ademhaling of een mantra. Het maakt niet veel uit wat het is. Het doel is dat je leert focussen zodat je minder last hebt van afdwalende gedachtes.

Dhyana

Als je de afdwalende gedachtes onder controle hebt, dan is het tijd voor de zevende stap op het pad. Dan is het tijd voor Dhyana: mediteren. Er zijn geen gedachtes meer en je bent volledig in het hier en nu.

Samhadi

Tot slot bereiken we de laatste stap: Samhadi. Samhadi is een versmelting van de bovengenoemde zeven stappen. Hierin komt alles samen. Je lichaam, zintuigen en geest zijn één, je ervaart het hier en nu. Je voelt je verbonden met alles om je heen. Het uiteindelijke doel van Yoga.

Oefenen?

Interessante links

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *