omhoog kijkende hond

Yoga komt in vele verschillende vormen en stijlen voor. Elke stijl. heeft een eigen doel voor ogen. Zo kun je Yoga doen om fysiek sterker en soepeler te worden, ook kunt je Yoga doen met als doel te ontspannen. De meest voorkomende stijl is Hatha Yoga. In deze blog zal ik hier meer over vertellen. Hatha Yoga heeft voornamelijk als doel te ont-stressen en te ontspannen. Het is een misschien wel de bekendste vorm van yoga en het is ook het meest traditioneel. Het is een heel toegankelijke stijl.

Herkomst Hatha Yoga

De naam “Hatha” bestaat uit twee delen: Ha (zon) en Tha (maan). De zon staat voor actie en de maan voor verinnerlijking. Dit
zijn twee tegengestelde energieën die samen komen in deze yogastijl. Het betekent dat de les zo opgebouwd is dat je actief begint met verschillende Yoga houdingen (asana’s). Tijdens de asana’s is er aandacht voor de ademhaling, het is belangrijk dat dit op de juiste wijze gebeurd. Je lichaam wordt als het ware voorbereid op het tweede deel van de les: ontspanning in de vorm van mindfulness of meditatie oefeningen, hier kom je compleet tot ontspanning. Ook zijn er verschillende ademhalingsoefeningen (Pranayama oefeningen) die hier een onderdeel van zijn.

Wat houdt Hatha Yoga in

Tijdens de les neem je verschillende houdingen aan. Deze houdingen houd je een tijdje aan waarbij je let op je ademhaling. De bekendste serie asana’s is de Zonnegroet. Dit zijn meerdere houdingen achter elkaar die je in een rustig tempo uitvoert en waarbij je in een bepaald ritme in- en uitademt.

Al in de oude geschriften wordt er een compleet systeem van houdingen beschreven, waarbij elke houding vier momenten kent:

hatha yoga
  1. Voorbereiding: in een rustige, neutrale houding probeer in het hier en nu te zijn.
  2. Aannemen: op vloeiende, natuurlijke wijze beweeg je je naar de houding toe. Zonder te forceren. De lichamelijke prestatie is onbelangrijk. De ervaring moet vooropstaan.
  3. Aanhouden: al ademend blijf je enige tijd in de houding, de spanning over je spieren verspreidend. Zo blijf je alert
  4. Waarneming: in een rusthouding ga je na wat de uitwerking is van de houding.

Doorgaans neem je de asana’s meerdere keren aan. Zo wordt de houding je eigen en is het eenvoudiger om je er volledig op te concentreren. Het wordt een houding van lichaam en geest.

Ook de pranayama (de ademhalingsoefening) bestaat uit vier onderdelen. Als eerst Adem je in, dan houd je de adem vast met gevulde longen. Daarna adem je uit en houd je tot slot de adem vast met lege longen. Hoelang en op welke manier je de ademhalingsoefeningen doet, verschilt. Hatha Yoga onderscheidt vele ademtechnieken. Door de Pranayama te beoefenen, leer je alles uit de zuurstof te halen wat goed voor je is.

Het doel van Hatha Yoga

mindfulness

Zoals de naam al aan geeft gaat het bij Hatha Yoga om eenheid van lichaam en geest; het in contact komen met je zelf. Voor veel mensen in is Hatha Yoga een belangrijk middel om stress te verminderen. Vaak wordt je door het doen van Yoga soepeler en dat kan een doel op zich zijn, maar werkt het ook erg positief voor de organen en het zenuwstelsel.

Daarnaast krijg je meer mentale kracht waardoor je beter tegen stress en tegenslagen om kunt gaan.

Interessante links:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *