Heilzame kruiden: Knoflook

In elke keuken is wel een bolletje knoflook te vinden, of op z’n minst gedroogd in een potje. Het is niet voor niets dat we knoflook zo veel gebruiken. Men weet al heel lang dat knoflook een geneeskrachtige werking heeft. Zelfs in oude heilige geschriften wordt deze kruid beschreven.

knoflook bollen

Als je verkouden of grieperig bent, dan is het zeer aan te raden om extra knoflook te eten. De teentjes zorgen er voor dat je immuunsysteem een boost krijgen, zodat je er snel weer van af bent.

Knoflook heeft een positieve uitwerking op de aderen. Het zorgt er voor dat het de bloeddruk en de cholesterol verlaagd. Maar ook tegen schimmelinfecties (candida) werkt het goed.

De laatste jaren zijn er onderzoeken gedaan naar de werking van knoflook op kanker. Er zijn voorzichtige aanwijzingen dat knoflook heilzaam kan werken tegen verschillende vormen van kanker, zoals bijvoorbeeld maagkanker.

Knoflook heeft één groot nadeel: het ruikt erg sterk. Als je er veel van hebt gegeten, dan zullen de mensen om je heen niet altijd even blij met je zijn.

Op welke wijze is knoflook in te zetten?

verkoudheid

Als eerst is knoflook overheerlijk in gerechten. Alleen al voor de smaak gebruik ik het bijna dagelijks. Je immuunsysteem is daar ook erg blij mee, het wordt zo goed op peil gehouden.

Als we kijken naar de eigenschappen van knoflook, kan het ook heel specifiek ingezet worden. Bijvoorbeeld als hoofdluis-lotion of als middel tegen zwemmerseczeem.

Middel tegen hoofdluis

Niets is zo vervelend als je een berichtje van school krijgt, dat je kind hoofdluis heeft. Dan heb je een drukke dag voor de boeg. Het wassen van kleding en knuffels, maar ook het haar van je kind. Veel middeltjes werken niet zo goed als ze zeggen. De hoofdluis is resistend geworden tegen bepaalde middelen.

Dit middel werkt effectief en het is ook nog eens natuurlijk!

Combineer neemolie met amandelolie (beide ongeveer 2dl) Voeg er verse rozemarijnblaadjes en verse lavendelbloemen aan toe. Deze moet je van te voren wel goed fijnmalen met een vijzen en een stamper. Pers zes knoflooktenen en doe dit bij de olie-kruidenmengsel. In een pannetje verhit je dit voor ongeveer 20 minuten op een laag vuur.

Als de olie klaar is, kun je het zeven en in een gesteriliseerde fles doen. Hier voeg je alleen nog twee eetlepels tea tree-olie aan toe.

knoflook tegen hoofdluis

Je brengt de lotion aan op droog haar. Het haar moet helemaal bedekt zijn met het middel, beter iets te veel dan te weinig. Wikkel een handdoek om het hoofd en laat het minimaal een uur lang inwerken, het liefst langer. Daarna kan het gewassen worden, waarschijnlijk moet je het wel twee keer wassen, voordat je de vettigheid goed uit de haren krijgt.

Het is aan te raden om na het wassen ook nog een conditioner te gebruiken. Het haar wordt dan zachter en makkelijk door te kammen. Het kammen met een netenkam is dan iets minder vervelend. Het is belangrijk om elke twee/drie dagen de haren te kammen met de netenkam, om zo veel mogelijk neten er uit te halen.

Herhaal de behandeling na een week. De neten die dan nog eventueel uitgekomen zijn, worden dan aangepakt.

Knoflook tegen schimmel aan de voeten

Een schimmelinfectie is erg vervelend en kan pijnlijk zijn. Het voelt zich prettig op donkere en vochtige plekken tussen de tenen. Het wordt ook wel zwemmerseczeem genoemd.

Om dit tegen te gaan, kun je een voetenbad nemen of een talkpoeder gebruiken. Deze kun je zelf maken met onder andere knoflook.

knoflook tegen voetschimmel

Voor een voetenbad heb je wel tien bollen knoflook nodig, fijn gesneden. Bij de knoflook doe je 100 gram salieblaadjes en 5 dl ciderazijn. Dit mengsel doe je in een goed afsluitbare pot. Laat de pot één maand staan en schud het regelmatig.

Voor een voeten bad zorg je voor een bak met warm (heet) water. Hier doe je 5 eetlepels van het knoflookmengsel in. Ga lekker poedelen voor een minuut of 15. Droog na het poedelen je voeten wel goed af, vooral tussen de tenen! Dit doe je twee tot drie keer in de week.

Voor het beste resultaat gebruik je dan ook knoflooktalkpoeder. Dit maak je met gedroogde salieblaadjes, ongeveer 4 eetlepels. De salie maakt je fijn met een vijzel en stamper. Hier doe je ook 4 eetlepels gedroogde knoflook aan toe. Hier voeg je zowel 70 gram maizena als zuiveringszout aan toe. Zorg dat de bestanddelen fijn genoeg gemalen zijn, meng het dan goed. Tot slot roer je 20 druppels tea tree-olie er door heen.

Dit poeder doe je dan in een strooibus. Als je het droog en donker bewaard, kun je het wel een jaar lang goed houden.

Na elk voetenbadje kun je dus deze poeder gebruiken. Je kunt het drie keer op een dag gebruiken totdat je geen last meer hebt van het eczeem. Daarna is het verstandig om het eenmaal in de week te blijven gebruiken, om een nieuwe infectie te voorkomen.

Tot slot

peterselie

Mocht je na het eten van knoflook nog andere mensen treffen, dan is het verstandig om een takje peterselie in je mond te doen. Kauw er goed op, dit neutraliseerd de sterke geur.

Interessante links

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *