Kan iedereen kaarten leggen?

Het leggen van kaarten is een oud gebruik. Al eeuwen lang worden kaarten gebruikt om voorspellingen te doen en mensen die met vragen zitten te helpen. Via internet zijn genoeg mensen te vinden die kaarten kunnen leggen voor je. Is het niet leuker om het zelf te doen en te leren? Maar kan iedereen leren kaarten leggen?

Het antwoord is simpel: iedereen kan het leren. Bij het uitzoeken van de. kaarten is het belangrijk om een dek uit te zoeken die jou aanspreekt, waar je meteen een goed gevoel bij hebt.

Welke soorten kaarten zijn er?

tarot kaarten

Tarot kaarten

Deze kaarten zijn ongeveer in de vijftiende eeuw ontstaan. In het begin werden ze voornamelijk als speelkaarten gebruikt. Op een gegeven moment is men er achter gekomen dat je ze ook anders kunt gebruiken. Ze werden populair om er mee de toekomst te kunnen voorspellen. Hiervoor werd het dek verder uitgebreid. Een Tarot dek bestaat uit de kleine arcana (het gedeelte dat ook voor spel werd gebruikt) en de grote arcana, dit deel is later aangevuld ter verdieping van het voorspellen/beantwoorden van vragen, achter het ‘hoe’ en ‘waarom’ te komen.

Voor het leggen van de Tarot kaarten zijn een aantal bekende legmethoden. De bekendste is Het Keltisch kruis.

Orakel kaarten

Deze kaarten heb je in honderden verschillende soorten en maten. Je hebt de Lenormand kaarten, engelen kaarten, godinnen kaarten, elfen/feeën kaarten, zeemeerminnen kaarten, sjamanistische kaarten etc. Dit zijn ook de kaarten die je als dag/week kaart kunt gebruiken. Je kunt er een of meerdere voor jezelf trekken. Net wat goed voelt. Ook kun je zelfs met orakel kaarten een volledige kaartlegging voor iemand doen. 

lenormand kaarten

De meeste bekende orakel kaarten zijn de Lenormad kaarten. Deze kaarten hebben zeker wel overeenkomsten met de Tarot kaarten. Bij de Tarot staat de vraag: Hoe en Waarom in een bepaalde situatie centraal en hoe moet je nu verder. Bij de Lenormand kaarten staat het: Wat of Waar meer centraal. Ze geven situaties en gebeurtenissen weer zoals ze zijn, in plaats zich te verdiepen in waarom ze plaatsvinden zoals in de Tarot.

Omdat er erg veel keuze is onder de orakel kaarten, is het belangrijk om voor jezelf duidelijk te hebben waar je het meest gevoel bij hebt. Zijn het meer de traditionele kaarten zoals de Lenormand en de Tarot die je aanspreken, of houd je meer van Engelen, godinnen, feeën en sjamanen. De keuze is reuze!

Inzicht/affirmatie kaarten

De inzicht en affirmatie kaarten zijn leuk om de dag mee te beginnen. Je trekt een kaart waar een woord of anekdote op staat die je de dag een focus of kracht mee geven. Met dit soort kaarten kun je geen vraag beantwoorden of voorspelende leggingen doen. Ze geven een richting aan je dag.

Het leuke van dit soort kaarten, is dat je ze voor jong en oud hebt. Vooral voor kinderen kunnen ze een positieve boost geven. Veel coaches maken gebruik van dit soort kaarten.

Voor de beginnende legger.

Aarzelen om een kaartlegging te doen omdat je ‘nog steeds aan het leren bent’.

In het begin zul je de kaarten met behulp van een boekje leggen, maar hoe geweldig is het als je op een gegeven moment geen boekje meer nodig hebt? Hier is natuurlijk veel oefening voor nodig. Als je de kaarten goed bekijkt en je leest daarbij de beschrijving, dan zul je merken dat de tekening op de kaart vaak heel goed de betekenis weergeeft. Door dit meerdere keren heel bewust te doen, leer je de kaarten het snelst.

Op een gegeven moment is het gewoon doen! Vertrouw op je gevoel als je de kaarten legt voor een ander.

Het gevoel dat je bestaande tradities moet volgen.

Met name rond de Tarot kaarten bestaan veel tradities, zoals de kaarten bewaren in zijde of dat de kaarten gegeven moeten zijn. Het aller belangrijkste is dat het jou een goed gevoel moet geven. Ik vind het zelf niet prettig als iedereen zo maar mijn kaarten aanraakt. Met mensen die mij dierbaar zijn vind ik dat niet zo’n probleem. Dit zal voor iedereen weer anders zijn.

De verkeerde vragen stellen.

Het stellen van de juiste vragen is nog een kunst op zich. Op het moment dat de legging verwarrende antwoorden geeft, dan kan het heel goed zijn dat de vraag niet goed genoeg of specifiek genoeg gesteld is. Probeer de vraag bij te stellen en doe de legging nog eens een keer.

Sleutelwoorden en onthouden te letterlijk nemen.

Bij elke kaart horen sleutelwoorden, zodat je de betekenis makkelijker onthoud. Maar bij een legging, waarbij meerdere kaarten gelegd worden, kan de betekenis net iets anders zijn, in combinatie met de andere kaarten. Als je je vast houdt aan die sleutelwoorden, sluit je je misschien te veel af van wat de kaart nog meer kan betekenen in het grotere samenspel. Probeer vanuit het groteren geheel de kaarten te duiden en durf vooral je eigen interpretatie te geven aan de kaart.

Herlezen, of opnieuw kaarten trekken voor dezelfde vraag.

Als. je meerdere kaarten op tafel hebt liggen, dan komt het wel eens voor dat een kaart niet helemaal duidelijk is, of zelfs je in verwarring kan brengen. Je eerste neiging s waarschijnlijk om de hele legging op nieuw te doen. Wat je beter kunt doen, is een verhelderingskaart trekken. Deze kaart kan misschien net dat stukje duidelijkheid geven wat je nodig had. Wat ook helpt, is eerste de rest van de kaarten lezen. In de context van de andere kaarten, begrijpt je die ene dan ook beter.

Kortom: Er is ontzettend veel aanbod als het gaat om verschillende kaarten. Ga lekker neuzen en kies iets uit dat echt bij je past. Bekijk en bewonder de kaarten goed, des te sneller krijg je het in de vingers.

Succes!

interessante links:

  1. cursus Tarot kaarten legen
  2. cursus Lenormand kaarten leggen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *