goede ademhaling

Een onderdeel van de yoga is Pranayama. De Pranayama heeft alles te maken met ademhaling. Prana is Sanskriet voor levensenergie en Ayana betekent beheersen. Het beheersen van je levensenergie dus. Er zijn verschillende soorten Pranayama oefeningen. De een zorgt voor meer energie, de ander voor meer ontspanning.

In het boek: “Het nieuwe ademen” heb ik gelezen hoe ongelooflijk belangrijk een goede ademhaling is. Het lijkt er op dat we het totaal verleerd zijn. Sinds de industriële revolutie de klachten rondom de ademhaling enorm toegenomen. Denk aan vaak verkouden, astma, allergieën, snurken en apneu. In het boek wordt precies uitgelegd wat de oorzaak precies is en wat we er aan kunnen doen.

Mindblowing vond ik het boek. Ik heb het echt in een adem uitgelezen! Het is niet voor niets dat de oude wijze boeddhistische monniken er al over schreven.

Prana is een subtiele, onzichtbare kracht. Het is de levenskracht die in het lichaam doordringt. Het is de factor die het lichaam met de geest verbindt.

Swami Chidananda Saraswati
Pranayama

Over de schrijver

goed leren ademen

De schrijver van het boek is James Nestor. Hij is journalist en heeft al eerder een boek geschreven over ademhalen: Breath, the new science of a lost art. In het boek dat ik gelezen heb, gaat James op onderzoek uit en beschrijft hij zijn zoektocht naar de invloed van het ademen. Deze zoektocht begon in een afgelegen Victoriaanse vila, waar hij met een groep mensen onder begeleiding ademhalingsoefeningen ging doen. Dat had zo’n enorme impact gehad op hem, dat daar zijn onderzoek begon.

Daarnaast heeft hij zelf ook meegedaan aan een experiment. Wat is nu het verschil tussen door je mond ademen en door je neus? Twee weken lang heeft hij alleen maar door de mond geademd. De neus was hermetisch dicht gemaakt. Elke dag werden een aantal testjes gedaan. Na die twee weken mocht hij alleen maar door de neus ademen. Deze zelfde testjes werden uitgevoerd. Het verschil? Echt ongelooflijk! Nieuwsgierig naar het resultaat? Lees het boek dan zelf!

Die oude wijze mannen in de Indusvalei die waren zo gek nog niet. Zij schreven al over Prana en het belang er van. Pas nu begrijp ik de waarde van de Pranayama echt.

Invloed op mijn leven

pranayama

De Pranayama oefeningen zijn weer eens goed afgestoft en hebben de volledige aandacht. In de ochtend doe ik altijd een aantal korte yoga oefeningen om goed wakker te worden en energie te krijgen. En ’s avonds zoek ik vaak een les uit van Happy Yoga. Een les waar ik zin in heb en die aansluit bij mijn behoeften. Nu graas is dus veel vaker tussen de lessen die betrekking hebben op de ademhaling. Ook hierin is te kiezen tussen verschillende lessen met verschillende doeleinden.

Nu ik weet hoe belangrijk goed ademen is, heb ik me ingeschreven voor de cursus Holistic Breathing, deze cursus is specifiek gericht op de ademhaling. Ik ben erg benieuwd wat me dit gaat brengen. Ik zal hier in de toekomst in een blog zeker op terug komen!

Interessante links:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *