een betere weerstand, balans in je leven

Als je in balans bent, heb je een sterke weerstand. Je staat in de ochtend vol energie op, je hebt zin in de dag die gaat komen en in de avond kun je terugkijken op een productieve, fijne dag. Je hebt het gevoel dat je alles aan kunt. Althans: zo zou het moeten zijn, toch? Met name in de winterperiode vind ik het lastig om dit ideaalbeeld te bereiken. Ik heb dan moeite om mijn bed uit te komen, baal dat ik in het donker naar mijn werk moet en ook weer in het donker weer thuis kom. Het is buiten alleen maar koud en ik verlang naar de warmte van de zon. Juist in deze periode van het jaar is de kans groot dat je verkouden of grieperig wordt. Normaal gesproken is dat niet zo’n probleem. Maar tegenwoordig is het een heel gedoe! Griep bestaat niet meer en iedereen is bang voor Corona. Hoe vergroot ik mijn weerstand?

Wat heeft ons lijf nodig voor een betere weerstand?

Verkoudheid en griepverschijnselen willen we dus zien te voorkomen. Hoe kunnen we hier voor zorgen? Voor een goede weerstand is het belangrijk dat we alle vitaminen en mineralen binnen krijgen. De meest eenvoudige manier om dit voor elkaar te krijgen is zorgen dat we goed letten op dat wat we eten.

Vitamines

In de winterperiode is het lastig om aan voldoende vitamine D te komen. Deze vitamine maak je aan door voldoende overdag buiten te zijn. En dit is juist lastig in de donkere maanden. Om er voor te zorgen dat je dit toch voldoende in je lijf krijgt, is het aan te raden om dit te slikken. Het is gebleken dat vitamine D ook erg belangrijk is bij het voorkomen van Corona.

een betere weerstand, balans in je leven

Als je wilt weten welke vitamines jouw lijf te kort heeft, kun je een bloedtest vragen aan de huisarts. Op deze manier ben ik er achter gekomen, dat naast een behoorlijk tekort aan vitamine D, ik ook een laag vitamine B12 gehalte had. Over deze vitamine hoor je misschien niet zo veel, maar is wel erg belangrijk. Als je hier een tekort aan hebt, dan kun je je wat lusteloos voelen, een bleke huid en weinig eetlust hebben. Op het moment dat je weinig vlees eet, dan is het raadzaam om extra B12 te slikken. Met name in dierlijke producten site deze vitamine. Dus in vlees, maar ook zuivel producten, zalm en tonijn.

Om voldoende vitamine C binnen te krijgen, kun je natuurlijk ook een pil nemen. Wat net zo makkelijk is, is een halve citroen uitpersen en warm water er aan toe te voegen. Dan heb je een mega gezond drankje om je dag te beginnen. Er kan ook nog een klein beetje zuiveringszout (natriumbicarbonaat) aan toegevoegd worden. Dat haalt het hele zure er een beetje af en het is erg gezond.

Zit een betere weerstand ook tussen de oren?

Stel: je eet heel gezond, je krijgt alles binnen wat je lijf nodig heeft. Dan zou je denken dat je kerngezond bent en een zeer goede weerstand hebt, toch? Dat is zeker zo als dit samen gaat met een goede mentale gezondheid. Ook tussen de oren moet je in balans zijn voor een goede weerstand. Laat dat nu een stuk lastiger zijn dan gezond eten en supplementen slikken. Een oplossing ligt dan ook niet zo voor de hand.

een betere weerstand, balans beter leven

Uit onderzoek is wel gebleken dat voldoende rust (fysiek en mentaal) erg belangrijk is. Waarbij een goede nachtrust essentieel is. Vaak wil het lijf wel, maar werken de hersenen niet echt mee en lig je te piekeren en kun je de slaap niet vatten. Rust krijgen in je hoofd kun je op verschillende manieren doen. Je kunt denken aan mindfulness. Je leert je aandacht op de juiste dingen te richten en je krijgt rust in je hoofd.

Ook kan het lekker zijn om mentale rust te krijgen door fysieke inspanning. Yoga is daar echt perfect voor. Het leuke van yoga, is dat er zo veel verschillende stijlen zijn. De ene yoga legt meer de nadruk op een krachtige workout en de andere yoga is gericht op ontspanning van lichaam en geest. Als je meer over yoga wilt weten, download dan mijn gratis e-book. Hier staan de meest voorkomende yoga stijlen beschreven.

interessante links:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *