Heilzame kruiden: Salie

Voor elke kwaal is er wel een pilletje, poedertje of een ander medicijn. Het besef dat de oorsprong van de medicijnen die we gebruiken in de natuur ligt, lijken we vergeten te zijn. Vandaar deze blog. Ik wil me gaan verdiepen in de kruiden, bloemen en planten die we overal kunnen vinden. Wat kunnen we er mee, hoe geneeskrachtig zijn ze en op welke wijze kunnen we ze het best gebruiken?

Salie

Dit keer staat het kruid Salie centraal. Dit plantje hoort toch wel in elke kruidentuin te staan. Ik heb de salie leren kennen door het Italiaanse recept “saltimbocca” wat “spring in de mond” betekent, zo lekker is het. De Salie wordt op een stukje vlees, dat gewikkeld is in rauwe ham, geprikt.

Naast dat het erg lekker is, heeft het ook een zeer geneeskrachtige werking. Al ruim 2000 jaar wordt dit kruid zowel culinair als medicinaal gebruikt. Met name in de landen rond de Middellandse zee. De naam Salie komt van het Latijnse woord: salvare, dit betekend: redden. Het werd vroeger dus als een wondermiddel gezien. Salie verbeterd het geheugen, het ondersteunt de spijsvertering, heeft een slijmoplossende werking en reinigt zelfs het gebit.

Wat kun je met Salie?

Salie voor keelpijn

honing met Salie voor de keel

Als je last hebt van keelpijn, kan een eetlepel Saliehoning wonderen doen. Voor deze honing heb je gedroogde Salieblaadjes nodig. Je doet de blaadjes in een pan en je giet er honing op (het liefst biologische honing van een imker uit de buurt). De blaadjes moeten goed bedekt zijn met de honing. Je laat de honing een uur lang zachtjes pruttelen.

Na het pruttelen zeef je de gedroogde blaadjes er uit. Zorg dat je een gesteriliseerde pot hebt waar je de gezeefde honing in kunt bewaren voor ongeveer zes maanden.

Je kunt voor het verzachten van de keel af en toe een eetlepel van deze honing nemen, drie á vier keer per dag. Ook kun je thee of een citroendrankje er mee zoeten.

Salie voor de overgang

Tijdens de overgang kun je veel last hebben van opvliegers en flink zweten in de nacht. Als je hier last van hebt, dan is deze Saliethee zeker geschikt! Salie helpt heel goed tegen zweten. Als je Salie combineert met frambozenblad, dan is het helemaal compleet. Het frambozenblad wordt al van oudsher gebruikt om de hormoonspiegel in balans te brengen.

Salie in de thee

Voor één kop thee heb je een halve eetlepel verse salieblaadjes nodig (of een kwart gedroogde blaadjes). Ook heb je een halve eetlepel verse frambozenblaadjes nodig (of een kwart gedroogde blaadjes).

Je doet de blaadjes in een glas, je laat het staan in gekookt water voor een kleine tien minuten. Drink om de drie uur een klein theeglas van deze thee.

Voor zwangere vrouwen is deze thee ongeschikt. Zij zijn immers niet in de overgang😉

Salie voor schone tanden en frisse adem

Je kunt zelf je eigen tandpasta maken. Het voordeel hiervan is dat er geen fluoride in zit en andere chemische middeltjes. Daar zijn verschillende recepten voor. Hier beperk ik me tot een tandenpoeder met natuurlijk: Salie. Dit poeder heeft een ontsmettende werking. Het werk vooral goed als je last hebt van ontstoken tandvlees.

Voor dit tandenpoeder heb je zeezout nodig, ongeveer 350 gram. Daarnaast heb je ook 100 gram verse Salieblaadjes nodig. In een vijzel stamp je de Salie en het zeezout fijn.

tandpasta met Salie

In de oven kun je het mengsel laten drogen op de laagste stand in ongeveer 20 minuten. Kijk regelmatig om te voorkomen dat het aanbrand.

Als het goed gedroogd is kun je het verder malen tot een fijne poeder. Dit kan eventueel in een koffiemolen of een zoutmolen. Je kunt het bewaren is een ondiep gesteriliseerd potje.

Hiermee kun je in de ochtend en avond je tanden poetsen. Je gebruikt het als gewone tandpasta. Sommige mensen vinden het prettig om deze zoutmix ook nog te mengen met (geurende, onbewerkte) kokosvet. Op twee eetlepels kokosvet, gebruik je twee eetlepels van je Saliezoutmix.

Tot slot…

Naast deze specifieke geneeskrachtige middelen, kun je Salie ook altijd in je eten gebruiken. Er zijn genoeg heerlijk recepten te vinden met Salie. Wil je het echt op traditionele wijze eten? Dan moet je het zeker in je mond laten springen op z’n Italiaans!

Interessante links:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *