In elke keuken is er wel een potje met gedroogde Rozemarijn te vinden, of nog beter in de tuin een struikje. Je herkent deze plant meteen aan de geur. Laat de takjes door je handen gaan en je handen ruiken heerlijk, net als bij lavendel! Een prettige bijkomstigheid is dat de plant makkelijk te houden is in de tuin. Wanneer je wilt, kun je er een takje van af snijden om te gebruiken.

Ook dit kruid heeft een rijke historie. De oude Romeinen, de Grieken, de Egyptenaren en de Hebreeërs gebruikten ook al Rozemarijn en beschouwden het zelfs als een heilig kruid. Nu komt het vooral voor in de Italiaanse keuken. Het smaakt heerlijk bij vlees, maar ook bij aardappeltjes uit de oven is het niet te versmaden.
Naast het feit dat het een heerlijk aromatisch kruid is, is het ook heilzaam voor de mens. Het heeft een gunstig effect op het geheugen. Het bevat een spier-ontspannende werking op het spijsverteringskanaal. Hierdoor worden enzymen in de hersenen versterkt, dit is dan weer gunstig voor de concentratie en het geheugen. De Griekse studenten droegen in de oude tijd, tijdens het studeren takjes Rozemarijn in het haar.
Net als lavendel, heeft Rozemarijn een positief effect op onze stemming. Het werkt tegen nerveuze uitputting, angstgevoelens en lichte depressie. Alleen de geur kan dit opbeurende effect al hebben. Een kopje Rozemarijn thee, of het gebruiken van een tinctuur, werkt dan ook erg goed.
In veel natuurlijke shampoos of conditioners wordt ook vaak Rozemarijn gebruikt. Het helpt tegen roos en haaruitval. Tot slot helpt Rozemarijn in een gorgeldrank voor een frisse adem.
Op welke wijze is Rozemarijn in te zetten?

Zoals ik hierboven al genoemd heb, is Rozemarijn in te zetten bij het studeren, of om je hersenen te stimuleren, dit kan zelfs doormiddel van een Rozemarijnwijn.
Als je het in wilt zetten voor je gemoedstoestand, dan kun je in de kamer esoterische oliën branden. Maar je kunt er ook thee van maken.
Verder kun je er een gorgeldranken van maken, dat helpt er voor te zorgen dat je een frisse adem krijgt.
Rozemarijnwijn

Als je een goede fles wijn hebt, het liefst biologisch, dan kun je hier heel makkelijk Rozemarijnwijn van maken. Je hebt hier alleen nog vijf takjes Rozemarijn voor nodig. Kneus deze, zodat de geur en smaak goed vrij kan komen. Doe ze in de fles wijn (misschien zul je eerst een klein glaasje moeten drinken, anders past de Rozemarijn niet meer in de fles ;-))
Doe de kurk er weer op en schud gedurende twee weken elke dag de fles. Na twee weken kun je elke dag een klein glas wijn drinken na het avondeten.
Thee

Om een goede kop Rozemarijn thee te zetten, neem je ongeveer 30 gram blaadjes van de Rozemarijn. Hier giet je een halve liter gekookt water over heen. Dit laat je een minuut of 8-10 rustig staan trekken. Het water zal licht verkleuren. Na de kleine tien minuten kun je het aftreksel zeven.
Dan is het klaar om te drinken, maar je kunt het ook in het badwater schenken, ook dan heeft het een positief effect op de gemoedstoestand.
Als je de thee goed laat afkoelen, kun je het ook gebruiken als gorgeldranken. Bewaar het aftreksel in een gesteriliseerde pot of fles in de koelkast. Gorgel hier een aantal keren per dag mee. Zo krijg je een lekkere frisse adem.
Tinctuur
Het maken van een tinctuur heeft iets meer voeten in de aarde. Je hebt hiervoor sterke, gedistilleerde alcohol voor nodig. Dat betekend dat er minimaal 40% alcohol in moet zitten. Naast het hoge alcoholpercentage, moet het ook kleurloos en vrijwel smaakloos zijn. Je kunt denken aan wodka, maar rum, cognac of whiskey kan ook gebruikt worden.

Vul een pot met Rozemarijnblaadjes en giet er alcohol op. Zorg er voor dat kleine luchtbelletjes verdwijnen, door er even met een mes langs te gaan. Sluit de pot daarna goed af en zet het op een donkere en koele plek neer voor ongeveer 8 tot 30 dagen. Schud de pot af en toe. Wil je het gaan gebruiken? Giet de tinctuur door een zeef bekleed met neteldoek. Giet het daarna in kleine flesjes. Aangezien alcohol een goede conserveringsmiddel is, kun je het wel vijf jaar bewaren.
Je kunt het tinctuur op je huid gebruiken, om bijvoorbeeld acne te voorkomen. Of je ruikt er regelmatig aan om je stemming op te peppen.
Interessante links:
- Blog: Betekenis van ziek zijn
- Website: Leef bewust Nederland
- Cursus: Alles over thee
- Cursus: Van klacht naar kans