Heilzame kruiden en specerijen: Kurkuma (geelwortel)

Net als gember, is kurkuma een wortel. Deze wortel komt van de plant Curcuma longa. De plant heeft mooie donkergele bloemen, net als de kurkuma poeder die je in de winkel kunt kopen. Vanwege de mooie kleur, wordt het ook gebruikt als kleurstof in voeding, maar ook om bijvoorbeeld textiel te verven.

kurkuma

In de keuken is het een specerij die veel voorkomt in de Oosterse keuken en wordt gebruikt als smaakversterker. Kurkuma is ook ook bekend onder de naam koenjit, curcuma, geelwortel en turmeric. De oorsprong ligt in Maleisië, waar het koenjit genoemd wordt.

Ook kurkuma is een heilzame specerij, het werkt vooral ontstekingsremmend door het stofje Curcumine die er in zit. Het kan eenvoudig worden gebruikt om wondjes te ontsmetten, maar het werkt ook bij hart- en vaatziekten, artiestes, diabetes, menstruatiepijn, leveraandoeningen, alzheimer en zelfs bij kanker.

Voor veel aandoeningen is het goed om dagelijks kurkuma binnen te krijgen. Als je elke dag 6 tot 10 gram inneemt, dan is dat de juiste hoeveelheid. Uit onderzoekt gebleken dat de kurkuma nog beter zijn werking heeft, als het gecombineerd wordt met een beetje zwarte peper. Natuurlijk zijn er ook genoeg mogelijkheden om het via een supplement binnen te krijgen, zoals de “kurkuma booster” van Leef Bewust Nederland.

Wat kun je thuis met kurkuma?

Pleister

kurkuma pleister

Met kurkuma kun je zelf een ontstekingsremmende pleister maken. Je hebt hiervoor 30 gram kurkuma nodig en 1,5 dl water. Je laat de kurkuma zachtjes inkoken tot een dikke pasta. Leg een stukje verbandgaas op de wond en breng hier de pasta op aan. Laat dit enkele minuten inwerken en herhaal dit drie keer op een dag.

Goudenmelk

Dit recept komt uit de Ayurveda. Dit is een zeer oude geneeswijze van wel 5000 jaar oud uit India, dat letterlijk de “wetenschap of kunst van het leven” betekent.

goudenmelk

Het drankje kent veel voordelen. Het werkt pijnstillend, het helpt het bloed zuiveren, het is zeer heilzaam voor problemen aan de gewrichten, het werkt goed voor huidproblemen en het geeft een boost aan je immuniteit.

Je hebt er 2 dl melk (kokos- of amandel melk) voor nodig met een halve theelepel kurkuma pasta (zoals hier boven beschreven), een theelepel amandelolie (of kokosvet) en honing naar smaak. Doe er een flinke snuf zwarte peper bij.

Doe de ingrediënten in een steelpannetje en verwarm het totdat het bijna kookt. Klop de melk schuimig op. Je kunt er eventueel fruit door doen, maar dan moet het in het geheel de blender in om het fruit te pureren. Banaan of bessen zijn er erg lekker bij.

Gezichtsmasker

kurkuma masker

Ook voor de huid is kurkuma een weldaad. Het verminderd de littekens van acne in je gezicht, maar het helpt ook tegen psoriasis en eczeem.

Je hebt er 6 eetlepels meel voor nodig (kikkererwtenmeel, amandelmeel of gewoon bloem), 4 eetlepels kurkuma en een snufje zwarte peper. Dit is de basis van het recept. Meng deze ingrediënten door elkaar en doe het in een potje.

Een poeder blijft natuurlijk niet zitten op je huid, er is nog een “smeermiddel” nodig. Deze hangt af van het type huidsoort je hebt.

Heb je een droge huid, meng dan 2 eetlepels van het kurkuma poeder met sesamolie of honing tot een mooie pasta. Voor een gevoelige huid kun je het poeder mengen met water, honing, rozenwater of kokosolie. Als je een vet huidtype hebt, gebruik dan melk, yoghurt of citroensap om het poeder tot een mooi mengsel te maken.

Tot slot…

Op het moment dat je achter de pannen staat en het gerecht leent zich er voor: doe er dan vooral wat kurkuma in met een snuf zwarte peper. Een geweldig heilzaam specerij!

Interessante links:

Gepubliceerd in blog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *