Heilzame kruiden en specerijen: Citroenmelisse

Citroenmelisse is was zo’n 2000 jaar geleden al bekend bij verschillende volkeren. Waarschijnlijk is het plantje met de Arabieren richting Spanje meegereisd en is het zo in Europa terecht gekomen. Het was vooral te vinden in de kruidentuinen van de kloosters. De naam komt uit het Oud Griekse woord: “Melissa”, dat “honingbij” betekent. Dat is niet voor niets. Bijen zijn dol op de citroenachtige geur die van deze plant afkomt. Imkers smeerden ook wel hun korven in met de geur van de plant, zodat de korf aantrekkelijk was voor de bijen.

citroenmelisse

In gerechten worden de blaadjes van de citroenmelisse vers gebruikt. Het wordt vaak aan het einde van een gerecht toegevoegd. Als je in een gerecht citroen nodig hebt, dan kun je de bladeren van dit plantje zeker gebruiken.

Naast het eten van citroenmelisse vanwege de frisse smaak, is het ook heilzaam. Het staat bekent om zijn kalmerende werking bij nerveuze spanning, angstgevoelens en slapeloosheid. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat het de groei van het herpesvirus afremt: dis ideaal om koortsblaren tegen te gaan.

Het fijne van dit plantje, is dat het overal groeit, het zaait zichzelf uit. Dit geeft ook het risico dat het de tuin kan overwoekeren.

Wat kun je thuis met citroenmelisse?

Lippenbalsem

Om koortsblaren tegen te gaan, kun je je eigen lippenbalsem maken. De koortsblaar ontstaat door het herpesvirus. Citroenmelissen remt de groei van dit virus af.

lippenbalsem van citroenmelisse

Voor deze balsen heb je 2 eetlepels verse citroenmelisseblaadjes nodig (ongeveer 50 gram. Daarnaast heb je 3 eetlepels tarwekiemolie nodig, 1,2 dl olijfolie, een eetlepel honing, 1 eetlepel bijenwas en tot slot 5 druppels theeboomolie (tea tree-olie).

Snijd de blaadjes van de citreonmelisseblaadjes fijn. Doe hiervan een derde deel in een pan, voeg de tarwekiem- en olijfolie toe. Verwarm het mengsel 10 minuutjes op een laag vuur, totdat de olie begint te borrelen. Neem dan de pan van het vuur.

Zet een vergiet of zeef neer met daarin een neteldoek boven een kom. Giet de olie door het doek en van het op in de kom. Knijp de blaadjes goed uit en gooi ze daarna weg.

Doe de olie weer terug in de pan. En neem de helft van de overgebleven blaadjes er weer bij en herhaal dit proces nog een keer. Met de overgebleven blaadjes doe je hetzelfde nog een keer.

Als de blaadjes op zijn zet je de olie in de pan op een laag vuur en voeg de honing en de bijenwas er aan toe. Laat het rustig smelten. Als alles gesmolten is, haal de pan dan van het vuur en roer dan de druppels tea tree-olie er door heen.

Giet het balsem over in kleine potjes die van te voren gesteriliseerd zijn. De balsem stolt binnen een minuut of tien. Op deze wijze is het zeker een jaar houdbaar en kun je het gebruiken op je lippen en koortsblaren.

Bad met citroenmelisse of thee

ontspannen in bad

Als je moeite hebt met slapen, dan kan het helpen om voor dat je naar bed een bad te nemen met citroenmelisse erin. Kneus hiervoor 30 gram verse blaadjes en giet er 5 dl gekookt water op. Dek het af en laat het een minuut of 10 trekken. Zeef het water en voeg het toe aan het badwater. Ga lekker badderen en slaap daarna als een roosje.

Voor de thee neem je een takje met citroenmelisseblaadjes. Kneus desgewenst de blaadjes een beetje, zodat de aroma nog beter de ruimte krijgt. Giet hier gekookt water over heen, laat het een minuut of 4 staan en drink de thee.

Citroen melisse likeur

likeur van citroenmelisse

Als je verkouden bent helpt een borreltje van deze likeur zeker! Je hebt hier voor 100 gram citroenmelisseblaadjes nodig, 5 gram kaneel, 3 gram kruidnagel, 1,5 gram nootmuskaat, 10 gram citroenschil en een pot met alcohol (dit kan zijn: wodka, jenever of brandewijn). Doe alle ingrediënten in de pot met alcohol en laat het op een matig warme plek staan voor een week of zes.

Zeef de alcohol en voeg er 200 gram suiker aan toe. Schenk het over in flessen en sluit deze goed af. Zet de flessen in een donkere ruimte. Nu heb je geduld nodig….Als je de smaak echt goed wilt hebben, dan moet je de likeur een half jaar laten staan, zo wordt de smaak beter en beter.

Tot slot…

Citroenmelisse is een zeer veelzijdige kruid. Het groeit makkelijk in de tuin en is goed te gebruiken bij recepten voor een citroennige bite. Daarnaast is het voor verschillende kwaaltjes zeer heilzaam. Het heeft een kalmerend effect, het gaat koortsblaren tegen en je kunt er een lekkere likeur van maken die goed helpt tegen verkoudheid.

Interessante links:

Gepubliceerd in blog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *