balans in je eten

Een aantal jaren geleden was ik te zwaar. Niet ernstig, maar voldoende om er last van te hebben. Kleding zat niet meer lekker, in de spiegel kijken deed ik liever niet meer en op de weegschaal staan was een crime. Tijd voor verandering! Ook al vond ik dat we best gezond aten, lukte het me niet om kilo’s kwijt te raken. Het eten dat we aten was vooral makkelijk. Dat er verandering moest komen was duidelijk, maar calorieen tellen is echt niets voor mij. Op een gegeven moment kwam ik een boek tegen over het Paleodieet. Ik heb het toen gekocht. De uitleg was simpel: eet dat wat met in de oertijd ook at. Ga op jacht zoals de oermens deed, maar nu in de supermarkt. Dus alleen producten kopen die niet in een pakje of zakje zitten en uit een fabriek komen. Ik kan je zeggen dat het boodschappen doen in een keer een stuk sneller ging, want je kunt 80% van de producten links laten liggen. We aten vlees, vis, groente, fruit, noten en zaden. Verpakt in heerlijke gerechten, die makkelijk en gezond zijn. En jawel! na verloop van tijd gingen de kilo’s er af! Ik hoefde geen honger te lijden, sterker nog, we aten heerlijk! En het heeft een positief effect op je weerstand. Zo kan het dus ook!

Makkelijk is vaak ongezond…

balans in je eten

En zo is het echt. Want zeg eens eerlijk: hoe voel je je als je ongezond hebt gegeten? Ik heb altijd spijt nadien. Ik voel me moe, vol (weer eens te veel gegeten) en ongezond. Op het moment dat ik een gezonde maaltijd heb gehad, voel ik ook in mijn lijf dat het goed voelt! Ik voel echt de energie meer stromen. Natuurlijk weten we dit allemaal wel. Onze intuïtie en gevoel vertelt ons dit wel. Door intuïtief en mindful te eten kun je ook al kilo’s kwijt raken! Helaas is de verleiding zo groo om voor het ongezonde te gaan. Als je in de supermarkt rond loopt (helemaal als je trek hebt) lachen al die mooie verpakkingen met beloftes je toe. Hou je dan maar eens sterk!

Tips voor hoe het makkelijk en gezond kan!

balans in je eten

De belangrijkste tip is: neem thuis even de tijd om een lijstje te maken van producten die je nodig hebt. Ik zoek altijd eerst gerechten uit die ik in de komende week ga maken. Ik pak altijd een kookboek (van papier of e-book) met recepten die eenvoudig, gezond en vlot te maken zijn. Uren in de keuken staan vind ik een keer op zondag met vrienden heel leuk en gezellig. Maar als ik uit mijn werk komt, moet een gerecht met een half uur toch wel klaar zijn. Het boek “50 recepten in 30 minuten” is dan ook een boek dat ik vaak gebruik.

Als je je lijstje klaar hebt, ben je klaar om de winkel in te gaan. Je koopt alleen wat op je lijstje staat. Natuurlijk kan het zijn dat je iets vergeten bent en dan iets extra’s in de kar gooit, maar laat het wel je leidraad zijn. Op deze manier verkom je dat je onnodige dingen koopt. Zo koop je gezond en zul je zien dat je ook nog eens goedkoper uit bent!

Nog een tip: Als je ’s ochtends weinig tijd hebt om een gezonde lunch te bereiden voor je werk, meer de avond van te voren al vast iets van een salade. Misschien houd je wel iets over van de salade van de avond er voor! Doe het in een bakje en je hebt een heerlijke en gezonden lunch! Op deze manier eet je diverser, dan elke dag die bruine boterham.

Interessante links:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *