Zijn gezonde producten wel zo gezond? In mijn vorige blog heb ik verteld wat de invloed is van suiker op ons lichaam. Daaruit konden we concluderen dat het we tegenwoordig veel te veel suiker binnen krijgen en vaak ook ongemerkt. Hoe zit het nu precies met die suikers? Wat kun je beter wel of niet kopen?

Verschil in suikers.

geraffineerde suiker

Er zijn veel verschillende soorten suikers. Als eerst heb je geraffineerde en ongeraffineerde suikers. De ongeraffineerde suikers worden ook wel natuurlijke suikers genoemd.

Geraffineerde suikers zijn onder andere:

  • Kristalsuiker
  • Rietsuiker
  • Schenkstroop
  • Glucose-fructosestroop
ongeraffineerde suiker

Ongeraffineerde suikers zijn bijvoorbeeld:

  • Palmsuiker
  • Kokosbloesemsuiker
  • Rauwe honing
  • Ahornsiroop

Het voordeel van ongeraffineerde suikers ten opzichte van geraffineerde is dat je in ongeraffineerde suikers je nog wel vitaminen, mineralen en enzymen terug vind uit de producten waarvan ze gemaakt zijn. Van allebei de suikers krijg je een snelle stijging en daling in je bloedsuikerspiegel. In de blog “suikervrij eten” heb ik geschreven over het effect hiervan.

Kunstmatige Zoetstoffen

Kunstmatige Zoetstoffen zijn stofjes die gemaakt zijn in een laboratorium of in een fabriek, ze worden niet uit natuurlijke producten gewonnen. Deze zoetstoffen zijn onder te verdelen in twee groepen; namelijke de polyolen en de intensieve zoetstoffen.

in een laboratorium

Polyolen

De polyolen zijn over het algemeen iets minder zoet dan suiker, ze leveren ook minder calorieën. Je kunt de polyolen herkenen aan e namen die eindigen op “-ol”, zoals xylitol, Maltitol en sorbitol. Ons lichaam kan de polyolen slecht verteren, het merendeel van de calorieën worden iet opgenomen door ons lichaam. Ze zijn verder niet schadelijk voor ons, wel kun je, als je er te veel van binnen krijgt last krijgen van je darmen. Je darmen raken geïrriteerd, zodat je last kunt krijgen van een opgeblazen gevoel, kramp in je darmen en winderigheid.

intensieve zoetstoffen

Naast de polyolen zijn er ook de intensieve zoetstoffen. De naam verraad al een beetje zijn eigenschap. Deze synthetische zoetstof zijn zo’n 50 tot 30 000 keer zoeter dan gewone suiker. Ze bevatten geen calorieën. De bekendste intensieve zoetstof is aspartaam. Dit stofje vind je veel terug in light producten. Het feit dat het geen calorieën bevat is natuurlijk een mooi voordeel.

buikpijn van de zoetstoffen

Er is veel onderzoek gedaan naar het effect van intensieve zoetstoffen op onze gezondheid. Een aantal onderzoeken geeft aan dat er geen negatieve gevolgen zijn. Toch worden er veel klachten gerapporteerd waar we onze ogen niet voor moeten sluiten. Je kunt denken aan: hoofdpijn, een opgeblazen gevoel, buikpijn en ook depressieve gevoelens.

Net als bij het eten van suiker stijgt je bloedsuikerspiegel snel en daalt het ook weer snel. Door deze schommelingen kun je last krijgen van vermoeidheid, slechtere concentratie, een minder denkvermogen en een wisselend humeur.

Geraffineerd of kunstmatig?

Geraffineerde suikers eten is ongezond, maar toch ik die liever, dan dat ik de intensieve zoetstoffen gebruik. Het gemene van het eten van deze intensieve zoetstoffen, is dat ze verslavend lekker zijn. Dus je denkt heel gezond voor de light producten te kiezen? Dan kom je bedrogen uit. De producten zijn zo gemaakt, dat ze lekker zoet smaken. Hierdoor eten of drinken we er meer van dan we anders zouden doen. Met als gevolg dat je in gewicht toch aankomt.

Naast het feit dat intensieve zoetstoffen ongezond zijn voor ons, vind ik het idee om iets te eten (of drinken) wat in een laboratorium in elkaar geknutseld is niet zo’n fijn idee.

In de supermarkt

allemaal suikers

Met deze informatie de supermarkt in gaan lijkt nu een hele klus te gaan worden als je graag “suikervrij” wilt gaan eten. Dat zou betekenen dat je op elke verpakking moet gaan kijken op het etiket wat er in zit. De meest moeilijke namen komen voorbij. Daarbij is het zo dat suikers een grote verscheidenheid heeft aan namen!

Eigenlijk is het helemaal niet zo moeilijk. Als je alleen de producten koopt waar geen fabriek bij nodig is, dan weet je zeker dat het niet bewerkt is. Het heeft veel voordelen, je bent veel sneller klaar met het winkelen, aangezien je een groot deel van de winkel links kunt laten liggen, en ben je veel goedkoper uit!

Ik weet uit de praktijk dat het natuurlijk niet zo werkt. Daarom is het belangrijk om bewust boodschappen te doen. Probeer zo min mogelijk te koken uit pakjes en zakjes. Vaak is het helemaal niet zo moeilijk om zelf iets te maken, ga op zoek naar leuke en eenvoudige recepten. Er zijn genoeg recepten te vinden waarbij je binnen 30 minuten een heerlijk gerecht op tafel hebt staan dat ook nog eens gezond is!

gezonde suikers

Hier een aantal tips voor in de supermarkt:

  • bezuinig op drankjes met toegevoegde suikers
  • vermijdt suikerrijke toetjes
  • koop geen pakjes en zakjes (voor sausjes e.d.)
  • eet volvette producten
  • neem onbewerkte natuurproducten
  • lees de etiketten en controleer ze op hoeveel suiker er in zit
  • pas op met bewerkte “gezonde” tussendoortjes (neem noten of fruit)
  • laat ontbijtgranen staan
  • eet meer eiwitten en vet (hierdoor heb je langer een vol gevoel en ga je minder snel snaaien)
  • gebruik stevia, een natuurlijk product zonder calorieën dat de bloeddruk helpt verlagen)
  • doe boodschappen met een volle maag

Smoothies

smoothies

Tot slot wil ik nog even stil staan bij de smoothies. Tegenwoordig is het erg hip om dit te maken. Fruit en groente gaan in de machine en er komt een super gezond drankje uit! Laat ik de pret dan maar meteen bederven. Ze lijken gezonder dan dat ze zijn. Het grote voordeel van smoothies ten opzichte van geperst fruit, is dat je bij de smoothie wel de vezels van het fruit en de groeten binnen krijgt.

Als je fruit uitperst heb je alleen het sap. Een smoothie is dus veel voedzamer. Het nadeel van geperst fruit, maar ook een smoothie, is dat je veel meer fruitsuikers binnen krijgt, dan als je het fruit gewoon opeet. Als er in een smoothie wel vijf stukken fruit er in gaan, krijg je dus ook voor vijf stukken fruit de fruitsuikers binnen. En vijf stukken fruit krijg ik niet opgegeten achter elkaar! In één smoothie zitten wel zeven suikerklontjes. Uiteindelijk is het dus gezonder en voordeliger om twee stuks fruit op een dag gewoon te eten.

Suiker uit fruit is fructose. Fructose stimuleert het aanmaken van vet. Als je veel vruchtensappen en smoothies drinkt, krijg te te veel fructose binnen en kan dit leiden tot een vette lever en buikvet.

Tot slot…

Zo veel producten, zo veel aanbod. Het lijkt wel een ware jungle. Wil je suikervrij, gezond en vooral bewust eten? Dan lijkt het een hele toer. Je moet je er inderdaad wel even in verdiepen, zodat je gaat herkennen waar de suikers in zitten, wat je beter wel en niet kunt eten. Gelukkig is er genoeg informatie te vinden over dit onderwerp en zijn er tegenwoordig veel kookboeken te koop die makkelijke, snelle én gezonde repten bieden.

Als je er eenmaal aan begint, dan wordt het echt een sport. Je kunt zo fanatiek worden als je zelf wilt. Uiteindelijk ga je verschil merken. Na een goede, gezonde maaltijd krijg je een heerlijk warm gevoel in je buik en je krijgt meer energie. Als je merkt dat gezond eten goed voelt in je lijf, dan wordt het ook een verslaving! Dus, stop met de suikerverslaving en begin met een gezonde levensstijl!

Interessante links:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *