hoe hou je het vol

Als het gaat om gezond eten en afvallen, is gezond eten natuurlijk een must. Maat hoe houd je dit nu makkelijk vol? Vaak begin je met frisse moed en goede voornemens en vaak eindigt het na een aantal dagen al weer met het oude patroon.

Dit heeft te maken met het feit dat we een druk leven hebben. Ons hoofd zit vol met de dingen die we op een dag allemaal moeten. Daar is weinig ruimte voor om dat ook nog eens bewust met eten bezig te zijn. Het is dan erg gemakkelijk om bij oude gewoontes te blijven, want daar hoeven we niet over na te denken.

Wat helpt wel?

Als eerst is het belangrijk om realistische doelen voor ogen te hebben. Als je meteen rigoureus je eetpatroon overhoop wil halen om zo veel mogelijk af te vallen bijvoorbeeld, dan is de kans groot dat je het al snel voor gezien houd.

gezond eten

Probeer je einddoel in kleinere stapjes te verdelen. Eis niet te veel van je zelf en wees vooral niet te streng. Als je je eetpatroon in kleine stapjes kunt veranderen, is de kans groter dat je het wel kunt volhouden.

Houd daarbij goed voor ogen wat de reden is om gezond te gaan eten. Je hebt er natuurlijk een goede reden voor. Misschien wil je graag meer energie gedurende de dag. Onthoud die dagen dat het echt voor je heeft gewerkt op het moment dat het even lastig is voor je. Dan blijf je scherp op wat je wilt bereiken en waar je het voor doet.

af en toe niet

Het betekend dus ook dat als je bijvoorbeeld op een verjaardag bent, ook best je zelf eens mag laten gaan. Wees iet te streng voor jezelf! Met af en toe zondigen is niets mis. Sterker nog, het zorgt er voor dat je daarna de draad weer beter kunt oppakken, met gezond eten.

Zorg er voor dat als je naar je werk gaat, dat je genoeg gezonde tussendoortjes bij je hebt. Dan kom je minder snel in de verleiding om nog even iets te kopen, of iets te eten waar je dan weer spijt van krijgt.

Slim boodschappen doen

Tijdens het boodschappen doen worden we vaak in verleiding gebracht. Er is ook zo veel lekker te koop! En dat wat gezond is, ziet er vaak minder aantrekkelijk uit. Een handige manier om te voorkomen dat de verkeerde dingen in je wagen komen, is het maken van een lijstje. Als je je daar netjes aan houd, dan neem je geen dingen mee waar je achteraf spijt van krijgt, of die je in verleiding kunne brengen.

De kans is groot dat je samenleeft met mensen (partner, kinderen) die niet met jouw nieuwe lifestyle mee willen doen. Dan wordt er wel van je verwacht dat je dingen koopt die je eigenlijk liever niet op je lijstje had willen hebben.

Zorg er voor dat je die spullen uit het zicht opbergt. Op het moment dat je het makkelijk en vaak ziet, wordt de verleiding groter voor je om het dan ook te pakken. Berg het goed op en maak het je zelf een beetje moeilijk.

gezond kiezen

En wat als je niet thuis eet?

Uiteten gaan is voor mensen die gezond willen eten een uitdaging. Een handige tip is om van te voren het menu te bekijken, zodat je weet wat er geserveerd wordt. Je kunt rustig zien wat voor jou het meest geschikt is. Zo wordt je niet overdonderd in het restaurant.

Eet voor dat je gaat nog even een gezond tussendoortje. Als je hongerig het restaurant binnen komt, is de kans groot dat je te veel eet. Iets van yoghurt of fruit kan de eerste trek stillen.

gezond eten

Het meest gezonde om te drinken is water. Als je tijdens het eten alcohol drinkt, dan voel je minder goed dat je vol zit en is de kans groter dat je te veel eet. Frisdrank is natuurlijk onverstandig om te drinken, vanwege het vele suiker dat er in zit.

Als het eten inmiddels voor je neus staat, probeer dan eens met aandacht te eten. Proef de verschillende smaken. Je zult merken dat je dan rustiger eet en dat je dan beter voelt wanneer je vol zit. Zo voorkom je het over-eten.

Hoe verleidelijk is het wel niet om nog een dessert te nemen na de maaltijd? Vervang deze eens door een kopje koffie, of thee. Zo sluit je de maaltijd wel gezellig af, maar scheelt het een hoop suiker!

Ik vind het altijd erg lastig om eten te laten staan. Misschien kun je samen doen met een gerecht of kun je zelfs een halve portie bestellen. Zo kun je lekker genieten van je gerecht en je bord toch leeg krijgen.

Houd je vorderingen bij!

afvallen door gezond eten

Een goed idee, is het bijhouden van je vorderingen. Misschien ben je al wat gewicht verloren, misschien heb je meer energie gekregen! Schrijf het op in een notitieboekje. Op het moment dat je even in een dip zit, kun je het erbij pakken. Je notities zullen je weer energie geven om er weer goed tegen aan te gaan!

Voor de gene die het nog niet doet; houd eens bij hoeveel stappen je op een dag zet. Elke dag zou je ongeveer 10.000 stappen moeten zetten. Probeer dit dagelijks ook te bereiken! Maak na het avondeten nog een spijsverteringswandeling. Dat is erg goed voor het verteren van je eten en daarbij kom je ook aan voldoende beweging op een dag.

En als je de wandeling en het gezond eten samen met iemand kunt doen, dan wordt het een stuk makkelijker!

Ondersteuning

kracht

Het is al een geweldig goed begin om alle suikerhoudende producten uit je kasten te weren. Maar soms wil je meer dan dat. Op het gebied van diëten zijn zo veel mogelijkheden, dat je de bomen door het bos niet meer ziet. Ga eens op zoek naar de verschillende mogelijkheden en zoek voor je zelf eens uit wat bij jou past en wat voor jou het best vol te houden is.

Tegenwoordig zijn er ook producten te koop die ondersteuning aan bieden. Het is dan meer dan een kookboek. Het kunnen apps zijn waar je recepten kunt vinden, online coaching, enzovoort. Tegenwoordig zijn er zo veel mogelijkheden! En die kunnen je net die steun bieden die je nodig hebt om het goed vol te kunnen houden.

Tot slot

gezond eten

Wees geduldig met het pad dat je bent ingeslagen. Het heeft tijd nodig voordat een andere manier van eten in je systeem komt. Als je het ongeveer twee maanden volhoud, zul je zien dat het steeds makkelijker wordt en je er steeds minder bij na hoeft te denken. Het worden nieuwe, gezonde gewoontes.

Om het vol te kunnen houden, is het belangrijk om te weten wat voor jou werkt. Houd het zo dicht mogelijk bij jezelf. Door steeds kleine veranderingen aan te brengen, die passen in jouw manier van leven, gaat het lukken!

Interessante links:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *