monnik die Yoga doet

De oorsprong van Yoga gaat terug tot ongeveer 3000 v Chr. in het gebied rond de Indusvalei. Vanuit die tijd zijn de eerste archeologische bewijzen gevonden, oude zegels van figuren met houdingen die zelfs nu nog deel uit maken van de yoga.

Op deze plek is het Hindoeisme rond die tijd ook ontstaan. Oude wijzen beoefenden toen al Yoga, zij zagen het als een goddelijke wetenschap. Zij weidden hun leven hieraan, het werd hun manier van leven.

Waar haalden de Yogi’s hun inspiratie vandaan?

Het verhaal gaat dat de oude wijzen duizenden jaren geleden zich al hadden gerealiseerd dat de natuur van zeer groot belang is. Ze zagen de natuur als basis voor de yoga. Ze hebben de natuur geobserveerd en de effectieve dingen hiervan overgenomen in de oefeningen die zij deden, met als doel de gezondheid van de mens te verbeteren. Met name het gedrag van dieren zijn overgenomen, ze zijn in verschillende houdingen (asana’s) verwerkt.

kat die yoga doet

Kijk naar een kat die zich heerlijk kan uitrekken om de stijfheid te verdrijven en goed wakker te worden. Dit is overgenomen in de kathouding die de ruggengraat strekt. Of kijk naar de houding van de hond die zich uit rekt; poten naar voren en kop omlaag, net zoals de “omlaag kijkende hond”. Deze houdingen houden ons lichaam gezond. Ook hebben de wijzen naar de ademhaling gekeken van een aantal dieren en werden ze hierdoor geïnspireerd. Ze hebben ademhalings- oefeningen ontwikkeld die het lichaam helpt te ontgiften en die een bijdrage leveren aan lichamelijke fitheid en geestelijke en spirituele rust.

Hoe het opgeschreven is

de yoga opgeschreven in de Sutra

In het begin werden de verhalen van generatie op generatie en van mond tot mond verteld. De yoga bestond alleen in de hoofden van de yogis. Pas veel later, rond 3000 v Chr. werd de kennis opgeschreven. Het was de wijze Patajali die dat deed. Hij wordt dan nog steeds de “vader van de yoga” genoemd. Wat hij heeft opgeschreven zijn leefregels die gericht zijn op de omgang met de binnen- en buitenwereld, het verkrijgen van gezonde gewoontes, vitaliteit, soepelheid en concentratie. Dit staat nu bekent als de yogasutra. Naast deze teksten zijn er ook de Veda’s, dit zijn de heilige geschriften voor de Hindoestanen. In de Veda’s staan ook delen die aspecten van yoga beschrijven.

De yoga van toen was geen sport, maar een manier van leven. Naast lichamelijke oefeningen, was leren over filosofie en spiritualiteit erg belangrijk. Natuurlijk is de yoga van toen wel degelijk de basis voor de oefeningen van nu.

Hoe Yoga in Nederland terecht kwam

In 1922 kwam er in Amsterdam aan de Prinsengracht de eerste yogaschool. Deze school was gericht op de geneeskrachtige werking van de yoga. Hier werd de Hatha yoga beoefend. Ze dachten dat als de energie van het lichaam in balans komt met de energie van de aarde, het lichaam zichzelf kan helen. Onder veel mensen die ongeneeslijk ziek waren was dit zeer populair.

Tegenwoordig is er yoga voor elk wat wils. Er zijn tientallen stromingen en stijlen. De verschillende stijlen lopen sterk uiteen. Zo kun je asana’s doen om je lijf uit te dagen met een work out, zoals is Power Yoga. Maar je kunt ook voor asana’s kiezen voor het stuk ontspanning. De variëteit is enorm. Dat maakt het tegenwoordig ook zo populair. Voor iedereen zit er wel een Yogastijl tussen die bij jou past!

Interessante links…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *