de 7 chakra's

Alles is energie. Ook ons lichaam bestaat uit energie. We hebben zelfs speciale energie centrales in ons lichaam. Deze energie centrales noemen we ook wel chakra’s. In totaal hebben we er maar liefst 114! De chakra’s die het meest bekend zijn, zijn de 7 hoofd chakra’s.

Als de energie zonder blokkades door ons lichaam stroomt, voelen we ons goed. Dan zitten we goed in onze vel, hebben veel energie en zijn opgewekt. Op het moment dat de energie tegen blokkades aanloopt, kan het niet goed meer stromen. We zijn uit balans, hebben weinig energie en we kunnen zelfs lichamelijke klachten krijgen als de blokkade voor langere tijd blijft zitten.

Elke chakra heeft een eigen plek en staat voor een bepaalde energie. Hier onder kun je bij elke chakra lezen waar het voor staat, wat je kunt verwachten als de chakra goed functioneert en wat je kunt verwachten als de chakra uit balans is.

1e chakra: Muladhara

Deze chakra wordt ook wel de stuit-chakra genoemd, naar de plek waar het te vinden is. De kleur die erbij hoort is rood. Als de chakra goed in balans is, dan sta je stabiel in het leven. Het geeft je levenskracht, doorzettingsvermogen en de wil tot presteren. Je zit lekker in je vel, je bent goed geaard en hebt warme voeten. Je hebt veel zelfvertrouwen.

uit balans

Al er een blokkade zit in deze chakra, dan kun je dat merken aan het feit dat je onvoldoende geaard bent. Je hebt de neiging om basale behoeftes, zoals eten, drinken, rust en ontspanning te negeren. De chakra kan ook te ver open staan. Je hebt dan een heel sterke overlevingsdrang. Ook kun je roekeloos gedrag vertonen.

Soms wil je graag je zin krijgen en bent materialistisch ingesteld. Anderen kunnen je als egoïstisch ervaren. Als deze chakra te veel gesloten is, dan heb je erg weinig zelfvertrouwen en zelfrespect. Aangezien je onvoldoende geaard bent, zul je neigen naar zweverigheid. Het lijkt of je niet in het heden leeft. Je kunt zelfs verlangen naar de dood.

rood, de 1e chakra

voorkomende lichamelijke klachten die horen bij een slecht werkende chakra:

 • problemen met de bloeddruk (te hoof of juist te laag)
 • depressie (verlies van initiatief, zelfverwerping, waardeloos voelen)
 • bloedarmoede
 • eetstoornissen (boulimia of anorexia)
 • constipatie en/of aambeien (minder dan 1x per dag naar het toilet)
 • zwaarlijvigheid

2e chakra: Svadisthana

Deze chakra zit ter hoogte van de eierstokken en de testikels. De kleur die bij deze chakra hoort is oranje. Het staat voor het verbond zijn met emoties, gevoelens en seksualiteit. Maar ook in hoeverre je openstaat voor de emoties van anderen. Ook het sportieve functioneren van de mens vind je hier. Als deze chakra goed in balans is, dan kun je jezelf goed uitdrukken, je hebt voldoende zelfvertrouwen. Je weet wat je voelt en wat je wilt met je gevoelens. Je bent creatief. Seksualiteit ervaar je als iets positiefs.

uit balans

Als deze chakra geblokkeerd is, dan kun je overgevoelig zijn. Je hebt moeite om diepgaande emoties te verwerken. Je kunt leiden aan schuldgevoel. Zelfs een depressie is mogelijk. Seks kan als afstotend gezien worden.

Op het moment dat je veel behoefte hebt aan seks, dan staat deze chakra te ver open. Het kan zijn dat je anderen manipuleert en dingen naar jouw hand wil zetten. Je stelt onrealistische doelen voor jezelf en tot slot voel je te veel van anderen om je heen.

oranje, de 2e chakra

voorkomende lichamelijke klachten die horen bij een slecht werkende chakra:

 • uitputting en oververmoeidheid door veel indrukken die binnenkomen
 • storingen in de menstruatiecyclus
 • last hebben van PMS
 • impotentie of frigiditeit
 • blaasproblemen (blaasontstekingen)
 • voedingsstoornissen
 • problemen met de darmen(spijsverteringsproblemen)
 • stijfheid in de onderrug
 • problemen met de prostaat
 • moeilijk of niet in verwachting raken

3e chakra: Manipura

Deze ligt ter hoogte van de navel. Het wordt ook wel de zonnevlecht genoemd. De kleur die erbij hoort is geel. Het staat voor balans tussen verschillende werelden. Zoals het balans tussen emoties en intellect, het rationele en het intuïtieve en de linker- en rechter hersenhelft. Het is ook wel je paranormaal bewustzijnscentrum. Hier zit je persoonlijke kracht. Als het goed in balans is, dan ben je lichamelijk en geestelijk goed in evenwicht. Je accepteert jezelf en anderen met onvolmaaktheden. Je hebt een hechte en gezonde verbinding met anderen.

uit balans

Als deze chakra geblokkeerd is, dan heb je moeite om bij je intuïtie te komen. Je kunt last hebben van een minderwaardigheidscomplex. Ook kan het zijn dat je last hebt van angsten, bang zijn om contacten te leggen of om beslissingen te nemen.

Als het te ver geopend is, dan kun je last hebben van nervositeit. Je bent over het algemeen wat instabiel. Je wilt graag de baas spelen en dominant zijn. Het kan zijn dat je snel op de tenen getrapt bent en snel voos wordt. Misschien dat je alles wat overdrijft.

Als deze chakra onvoldoende geopend is, dan kan het zijn dat je wat apathisch bent, geestelijk ongevoelig. Je kunt last hebben van oververmoeidheid en overgewicht. Je intuïtie laat je in de steek. Angst en onzekerheid neemt toe. Je klopt je vast aan anderen om de zekerheid te vinden. Daardoor hecht je veel waarde aan de oordelen van anderen Je hebt moeite om je gevoelens te tonen.

geel, de 3e chakra's

voorkomende lichamelijke klachten die horen bij een slecht werkende chakra:

 • last van vermoeidheid. Er stroomonvoldoende energie naar binnen
 • depressie met gevoel van oververmoeidheid
 • wisselende gemoedstoestanden
 • angsten, door de vele indrukken die je krijgt
 • spijsverteringsproblemen (onvoldoende werking van de alvleesklier)
 • diabetes II (door uitgeputte alvleesklier)
 • maag- en lever klachten
 • misselijkheid, moeheid, uitputting, stress en overspannenheid

4e chakra: Anahata

Deze chakra zit eerhoogte van het hart. Dit wordt dan ook de hartchakra genoemd. De kleur die erbij hoort is groen, maar ook roze. Deze kleuren staan voor healing, sympathie en succes (bij groen) en voor liefde, zelfwaardering en zorgen voor jezelf en anderen (bij roze).

Houden van mensen en ze accepteren zoals ze zijn staat centraal bij deze chakra. Als het in balans is, dan voel je je verbonden met al het leven op aarde. Via deze chakra kun je healings geven en ontvangen.

uit balans

Als deze chakra uit balans is, dan kun je angst hebben om afgewezen te worden. Je bent bang voor liefde. Of je bent iemand die last heeft van het hulpverlenerssyndroom. Je staat altijd klaar voor anderen, lokaal is het niet altijd nodig. Dan staat de chakra te ver open.

Het kan zijn dat je moeite hebt met liefhebben en dat je juist geen gevoel hebt naar anderen. Het contact met anderen zal dan ook stroef verlopen. Dan is de chakra te weinig geopend.

groen of roze bij de 4e chakra

voorkomende lichamelijke klachten die horen bij een slecht werkende chakra:

 • Je kunt last hebben van je hart (pijn bij inspanning)
 • Ook kan het zijn dat vet en kalk zich afzet aan de wand van de slagaderen
 • Deze chakra staat voor de bloedcirculatie , denk aan een te hoge of te lage bloeddruk
 • longaandoeningen, zoals astma, bronchitis of een longontsteking kunnen ook voorkomen
 • last van vermoeidheid, griep en virussen

5e chakra: Vishudda

Deze chakra zit ter hoogte van de keel, het heet dus ook de keelchakra. De kleur die erbij hoort is blauw. Het communiceren (of juist niet) staat centraal, maar ook het nemen van verantwoordelijkheden voor eigen daden en behoeftes. Je neemt graag het heft in eigen handen. Als de chakra in balans is, zal de communicatie goed verlopen. Je voelt je goed en tevreden. Je hebt een goed contact met je zesde zintuig.

uit balans

Als er een blokkade is in deze chakra, dan zul je roddelen over anderen. Misschien klaag je veel bij je partner, familie of vrienden. Je kunt vlucht gedrag vertonen, of relaties hebben die steeds mislukken.

Als de chakra te ver geopend is, dan zul je veel kletsen, zonder dat het inhoud heeft. Wat er verteld wordt, heeft dus weinig waarde. Je kunt arrogant en zelfgenoegzaam over komen.

Bij een chakra die te weinig geopend is, heb je moeite om jezelf te uiten naar anderen toe, maar ook naar jezelf toe. Het kans zijn dat je een wisselende mening hebt, je bent niet consequent in je uitingen.

blauw bij de 5e chakra

voorkomende lichamelijke klachten die horen bij een slecht werkende chakra:

 • Je kunt last hebben van keelpijn door overbelasting of juist omdat het geblokkeerd is
 • Een stijve nek kan komen door een verkeerde houding. Je hebt wellicht te veel op je “hals gehaald”
 • snel last hebben van verkoudheid als je energiebalans niet in orde is
 • te druk zijn, te veel aan het hoofd hebben
 • schildklierstoornissen; een onvoldoende werking: grote gewichtstoename zonder meer te eten. altijd koud hebben, weinig energie, veel slapen en moeite met de stoelgang (verstoppingen)
 • schildklierstoornissen; te hoge activiteit: je verlies veel gewicht bij gelijke eetlust, erg warm, veel energie, zelfs onrust en nerveus, last van diarree
 • vermoeidheid, bronchitis en logaandoeningen

6e chakra: Ajna

Deze chakra zit ter hoogte van je derde oog (tussen je wenkbrauwen). De kleur die hierbij hoort is indigo. Deze chakra staat voor Goddelijke liefde en spiritualiteit en healing op afstand. Hier ligt je intuïtie en voorstellingsvermogen. Je bent spiritueel en intuïtief ontwikkeld en je hebt een goed contact met je spirituele gidsen. Je hebt er geen moeite mee om te kunnen visualiseren en meditaties te doen.

uit balans

Als er een blokkade is, dan heb je veel last van negatieve gedachte stromen. Bij een te weinig geopende chakra heb je geen enkele binding met spirituele zaken. Je zult dan overmatig geaard zijn, je maakt dan moeilijk contact met je innerlijke wijsheid. Soms klamp je je misschien vast aan een leermeester, goeroe of therapeut. Je hebt een ongezonde blik op de werkelijkheid van het leven.

Als deze chakra te ver geopend is, dan. kun je autoritair en arrogant overkomen. Je bent te veel overtuigd van je eigen spirituele ontwikkeling en je bent daardoor te zweverig. Je bent onvoldoende geaard.

indigo, bij de 6e chakra

voorkomende lichamelijke klachten die horen bij een slecht werkende chakra:

 • oorpijnen kunnen voorkomen bij een blokkade. Het niet willen horen van de waarheid
 • ook oogproblemen, zoals verziendheid of bijziendheid
 • mentale en nerveuze negativiteit (depressie)
 • je kunt last hebben van nachtmerries als de 6e chakra in ontwikkeling is
 • een verkeerde realiteitszin hebben als je te veel bezig bent met het stimuleren van de zesde chakra
 • geestesziekten bij mensen die van nature al labiel zijn een healingwerk gaan doen
 • het niet op gang komen van barensweeën

7e chakra: Sahasrara

Deze chakra zit ter hoogte van je kruin. Het wordt dan ook de kruin chakra genoemd. Violet is de kleur die hier bij hoort. De pijnappelklier staat hier centraal, met daarbij de paranormale vaardigheden, spiritualiteit en de connectie met het Goddelijke. Als deze chakra in balans inheb je een goed contact met je gidsen. Je hebt vertrouwen in je leefomstandigheden, je voelt je compleet en vredig.

uit balans

Als er een blokkade is, stel je jezelf wel eens de vraag: Wat doe ik hier op aarde? Je ervaart geen spirituele gevoelens. Als deze chakra te weinig geopend is, kun je last hebben van voortdurende vermoeidheid. Je hebt er moeite mee om beslissingen te nemen. Soms kun je gevoelens van eenzaamheid ervaren. Je hebt er moeite mee om aansluiting te vinden bij anderen.

Als deze chakra te ver geopend is, kun je last hebben van psychotische denkwijzen en je kunt last hebben van manisch depressiviteit.

violet bij de 7e chakra

voorkomende lichamelijke klachten die horen bij een slecht werkende chakra:

 • Soms lijkt het dat je niet in het hier en nu de dingen beleeft, je hebt geen connectie met het innerlijk weten
 • stress gerelateerde aandoeningen, zoals een verhoogde bloeddruk, spanningshoofdpijn
 • soms is de stress zo hevig, dat je last krijgt van nervositeit, het lukt niet om te kalmeren
 • Als de chakra niet goed werkt, kun je last hebben van neuroses, psychoses en waanideeën
 • onvermogen tot leren of begrijpen
 • concentratiestoornissen
 • blokkeren van gevoelsprikkels

Meer weten?

Wil je meer leren over je chakra’s en hoe je ze zelf in balans kunt brengen? Kijk dan eens op de site van Happy with Yoga. Ze bieden ook mooie cursussen over dit onderwerp. Wil je een review lezen over de cursus die ze bieden? Kijk dan hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *