Begrippenlijst

Alles | # A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Er staan momenteel 35 begrippen in deze lijst
A
arcana
De Grote Arcana is een verzamelnaam voor 22 kaarten, die deel uitmaken van het tarotspel. De benaming is afkomstig van het Latijnse Arcanum wat geheim betekent. Traditioneel bestaat de tarot uit twee groepen: de Grote Arcana en de Kleine Arcana.
B
binaurale sessie
Binaural beats is een auditieve illusie, waarbij twee tonen van een verschillende frequentie in elk oor hoorbaar zijn. De hersenen nemen door het frequentieverschil een derde toon waar, de binaural beat. Deze binaural beat heeft de frequentie van het verschil tussen de andere beide tonen.
bloedsuikerspiegel
De bloedsuikerspiegel staat voor de hoeveelheid insuline in het bloed van het lichaam. Men kan zowel een te laag als een te hoge bloedsuikerspiegel hebben, wat uiteindelijk voor de ziekte diabetes kan zorgen. Het lichaam haalt de bloedsuiker vooral uit het voedsel dat men eet.
C
chakra's
Chakra (Sanskriet, = wiel, rad, schijf), begrip afkomstig uit het tantristische hindoeïsme, vooral uit de hatha-yoga, waarmee de zeven zenuwknooppunten worden aangeduid die zich tussen staartbeen en kruin in het menselijke lichaam bevinden. Elk knooppunt of centrum heeft te maken met bewustzijn en ontwikkeling, met groei en inzicht. De voorstelling is dat de energie van de mens (kundalini), die ligt te slapen in de onderste chakra, gewekt wordt en door de kanalen langs de chakra’s omhooggevoerd wordt tot deze zich in het kruinchakra verbindt met het hoogste goddelijke.
D
detox
Detoxen of ontgiften is een term uit de alternatieve geneeskunde. Er wordt het verwijderen van afval- en gifstoffen uit het lichaam mee bedoeld. Het lichaam ontgiften kan op verschillende manieren. Met een detoxkuur reinig je het lichaam van gifstoffen via je voeding.
F
focus
Focus is het op een intense en levendige manier richten van je geest gericht op één object, subject, gevoel of gedachte. Speciaal gekozen uit duizenden andere mogelijkheden. Het draait vooral om het afwijzen van vele andere mogelijkheden door je energie te richten op één onderwerp in het bijzonder.
G
gewichtsconsulent
Een gewichtsconsulent is opgeleid om gezonde mensen met gewichtsproblemen te begeleiden. Over het algemeen begeleidt een gewichtsconsult mensen met een BMI tussen de 18,5 en 30. Bij medische klachten of oorzaken hoort een gewichtsconsulent je door te verwijzen naar de huisarts of diëtist.
glucose
Glucose is een koolhydraat. Koolhydraten zoals zetmeel en suiker komen na vertering voornamelijk als glucose in ons bloed terecht. Vervolgens nemen de weefsels glucose op waar het verbrand kan worden. Hierbij ontstaat energie voor het lichaam.
glutenvrij
Glutenvrij is een wijze van bereiding van voedsel. Voedsel dat glutenvrij is bevat geen tarwe, rogge, gerst of haver.
gravings
Food cravings zijn eigenlijk gewoon een signaal van ons lichaam dat we een tekort hebben aan essentiële mineralen. Niet alleen de smaak van het product zorgt er voor dat we het willen eten, maar ook de chemicaliën die het bevat.
H
Het Achtvoudig Pad
Het edele achtvoudige pad is het boeddhistische pad naar verlichting. Het zet in acht onderdelen uit hoe de mens de onrust van geest en het lijden kan overwinnen. In de Dhammacakkappavattana Sutta wordt de eerste uitleg van het achtvoudige pad beschreven.
hooikoorts
Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel van grassen, planten of bomen. U niest veel, heeft een verstopte neus, jeukende/tranende ogen, u hebt het benauwd en bent moe.
hypnose
Hypnose (uit het Grieks ὑπνος hupnos, slaap) is een kunstmatig opgewekte trance, gekenmerkt door verhoogde vatbaarheid voor suggestie. Hypnose wordt uitgevoerd door opgeleide hypnotiseurs, die een speciale procedure volgen om de geest van de behandelde persoon in een tranceachtige toestand te brengen.
hypnotherapie
Hypnotherapie is het inzetten van hypnose als middel tegen psychische en lichamelijke klachten, maar ook voor sportprestatieverbetering. De cliënt wordt door de hypnotherapeut door middel van voornamelijk verbale communicatie in een lichte trance gebracht maar behoudt de controle over zichzelf.
J
jojo-effect
Het jojo-effect is de situatie waarbij mensen gewicht verliezen, maar na het bereiken van hun streefgewicht weer aankomen en steeds weer een nieuwe poging doen om af te vallen.
K
koolhydraatarm
Bij een koolhydraatarm dieet eet je minder koolhydraten dan aanbevolen. Sommige koolhydraatarme diëten zijn gericht op het verbeteren van bloedsuikerwaarden. Andere zijn bedoeld om af te vallen of gebaseerd op het idee dat het gezonder zou zijn om bepaalde producten met koolhydraten te vermijden.
koolhydraten
Koolhydraten zijn suikers, zetmeel en vezels. Je darmen veranderen koolhydraten in glucose. De Gezondheidsraad adviseert om 40 tot 70% van je energie uit koolhydraten te halen.
kundalini
Kundalini is een woord uit het Sanskriet dat letterlijk 'de opgerolde' betekent. Het verwijst naar een opgerolde, spiraalvormige kracht die te vinden is in de basis van de wervelkolom in het heiligbeen; niet in het fysieke lichaam zelf, maar in de energetische dubbelganger ervan, ook wel het energielichaam genaamd.
kundalini reiki
De term Kundalini Reiki betekent opgerolde energie en verwijst naar het opgerolde energiekanaal dat zich in ieders lichaam bevindt. ... Kundalini Reiki is een aanvulling op het traditionele reiki-systeem met meer mogelijkheden en toepassingen voor je eigen spirituele ontwikkeling en die van anderen.
Kundalini Yoga
Bij Kundalini Yoga gaat het vooral om ademhalingstechnieken, meditatie en het zingen (Chanten) van mantra’s. Het doel hier van is het bereiken van een hoger bewustzijn. Deze vorm van Yoga wordt dan ook wel de “Yoga van het bewustzijn” genoemd.
L
levensenergie
Levensenergie is energie die ervoor zorgt dat een mens, dier of plant kan leven. Een synoniem voor levensenergie is onder meer: ... Adem van het leven. Levenskracht.
M
mindfulness
Mindfulness is een aandachtstraining, waarmee een houding van alertheid getraind wordt. Beoefenaars leren om de aandacht te vestigen op het moment, aan alles wat zich aan hen voordoet. Dit kan van het lichaam, emoties of gedachten zijn, maar ook zintuigelijke ervaringen door de omgeving.
multiliminal
Multiliminal geen hypnose en bevat deze geen achtergrondmuziek. In plaats daarvan hoor je zachte natuurgeluiden, gecombineerd met een speciaal ontwikkelde audiotrack die ervoor zorgt dat je brein in vijf minuten in een super leerstaat komt.
O
onderbewustzijn
Met het onbewuste en het onderbewuste worden geestelijke processen zoals gedachten en gevoelens bedoeld die niet, of niet onmiddellijk, voor het bewustzijn toegankelijk zijn, en die niettemin iemands gedrag kunnen beïnvloeden.
P
prana
In de oosterse filosofie is prana een woord voor levensadem of gebonden energie. In het hindoeïsme is dit concept gepersonifieerd als een god.
R
reiki
De term reiki bestaat uit twee Japanse karakters (kanji), te weten 霊 rei ('geest' of 'ziel') en 気 ki ('energie' of 'levenskracht'). ... Een andere, populaire Westerse vertaling van 霊気 reiki is "universele levensenergie", of simpelweg "het leven", "de wereld" of "spirituele energie".
S
suikervrij
Een product mag suikervrij genoemd worden als het een suikergehalte heeft van maximaal 0,5 gram per 100 gram of 0,5 gram per 100 milliliter. 'Suikervrij' is een begrip dat door veel fabrikanten, supermarkten en bloggers wordt gebruikt.
supplementen
Voedingssupplementen zijn producten in de vorm van pillen, poeders, druppels, capsules of drankjes en bedoeld als aanvulling op de dagelijkse voeding. Ze bevatten vitamines, mineralen of bioactieve stoffen, zowel apart, zoals in een vitamine C pil, of als combinatie, zoals in een multivitaminepil.
T
tarot
De Tarot (eerst bekend als tarocchi, ook tarock en soortgelijke namen) is een kaartspel van achtenzeventig kaarten, dat vanaf het midden van de vijftiende eeuw in verschillende delen van Europa werd gespeeld. In Italië bijvoorbeeld als Tarocchini en in Frankrijk als Franse tarot.
tempeliers
Een tempelier was oorspronkelijk een ridder, behorende tot de geestelijke orde der „Ridders van den Heiligen Tempel”, een orde in 1119 door een Frans ridder, Hugues des Payens gesticht, ter verdediging van het Heilige Land en ter bescherming van de pelgrims.
tenormand kaarten
Anders dan bij Tarot kaarten hebben Lenormand kaarten alleen een “recht opstaande betekenis”. Concreet betekend dit dat het niet uitmaakt of de kaart ondersteboven in een lezing verschijnt, de betekenis van de kaart blijft immers ongewijzigd.
V
vegetarisch
Per definitie eet een vegetariër geen producten van gedode dieren, dus geen vlees, geen vis, en ook geen producten zoals gelatine (van huid of beenderen) en kaas (met kalfsstremsel). ... Een minderheid is lacto-vegetariër (wel melk, geen eieren) of ovo-vegetariër (geen melk, wel eieren).
Y
yoga
Het woord yoga is afgeleid van het Sanskriet woord 'yuj'. Dit heeft verschillende betekenissen zoals (ossen- of paarden)juk , verbinding maken en in evenwicht brengen. ... Je kunt yoga zien als een manier om lichter in het leven te staan, waardoor je beter in staat bent om evenwicht te vinden en in balans te komen.
yoga nidra
Yoga nidra, wat letterlijk betekent "slaap van de yogi's", is een soort yoga die wordt gebruikt om zich zowel geestelijk als lichamelijk voor te bereiden alvorens diepere niveaus van bewustzijn door meditatie te zoeken. In veel gevallen wordt yoga nidra opzichzelfstaand beoefend als een dagelijkse ontspanningstechniek.
yogafilosofie
De yogafilosofie bepleit de kunst van tevredenheid. Want tevredenheid leidt tot vreugde. Als je tevreden bent, zijn je emoties en gedachten in harmonie. Door die innerlijke rust en vrede krijgt het licht van de ziel de kans om te schijnen.