Yoga van vroeger

Yoga staat voor het woord “yuji”. Dit is Sanskriet voor “eenheid”. Daar wordt de eenheid van lichaam en geest mee bedoeld. Al eeuwen doen mensen oefeningen om deze twee samen te brengen. Yoga bestaat uit verschillende onderdelen. Zo zijn er ademhalingsoefeningen, meditatie oefeningen en verschillende houdingen (asana’s) die lichaam en geest helpen ontspannen. Door deze verschillende oefeningen te doen, verminderd het stressniveau. Dit kan veel voordelen hebben voor zowel mentale als fysieke gezondheid. Het laat de energie weer vrij stromen door je lichaam en laat blokkades verdwijnen.

Yoga voor lichaam…

Ons hart is een essentieel onderdeel van ons lijf en onze gezondheid. Yoga kan ons hart positief beïnvloeden en daardoor verschillende risicofactoren voor hartziekte verminderen. Het verlaagt namelijk de bloeddruk. Een hoge bloeddruk is een grote boosdoener van hartproblemen.

Door de oefeningen te doen, worden spieren versterkt. Hierdoor kan het heel goed zijn dat bepaalde pijnen bijvoorbeeld in de polsen en de knieën minder worden of verdwijnen. Naast meer flexibiliteit, worden je spieren ook sterker. Je krijgt meer kracht in je bovenlijf, meer uithoudingsvermogen en een lager vetpercentage. Het is zeker zo dat je door yoga flexibeler en leniger wordt. Ook wordt de balans beter.

kracht door yoga

Naast de lichamelijke oefeningen te doen, zijn er ook ademhalingsoefeningen. De meeste vormen van yoga passen dit toe. Hierdoor kan de ademhaling sterk verbeteren. Meer zuurstof in de longen heeft een positief effect op de longfunctie en op astma. Je krijgt een beter uithoudingsvermogen je houdt je longen gezond.

Voor mensen die regelmatig last hebben van migraine, kunnen de oefeningen een uitkomst zijn. Het vermindert het aantal migraine-aanvallen en ook de intensiteit van de migraine.

Yoga legt de nadruk op mindfulness. Dit betekend bewust in het leven staan. Dus ook bewust met je eten om gaan. Door de oefeningen wordt je bewuster van je lichaam en sta je daardoor meer stil bij wat je eet. De smaak, geur en structuur krijgen meer de aandacht. Dit zorgt ervoor dat je minder snel gaat overeten of gaat binge eten. Met als resultaat gezondere eetgewoontes.

…en geest.

Het is bekend dat yoga helpt om te ontspannen. Er is gebleken dat de aanwezigheid van het stresshormoon cortisol minder wordt na het beoefenen van de houdingen.

yoga geeft je rust

Naast het verminderen van stress, hebben de oefeningen ook positieve invloed op ons gevoelsleven. Gevoelens van angst, moeheid en depressie worden namelijk minder. De kwaliteit van leven en de mentale gezondheid gaat vooruit. Al helemaal in combinatie met een vorm van meditatie. Het blijkt zelfs dat Yoga helpt beschermen tegen chronische ontstekingen.

Door het beoefenen van yoga wordt onze kwaliteit van leven beter. Het heeft een positief effect ons ons humeur en het gevoel van vermoeidheid wordt minder. Slapen gaat beter, je komt tot een diepere ontspanning. Een slechte slaapkwaliteit wordt onder andere in verband gebracht met obesitas, een hoge bloeddruk en depressie. Door yoga val je sneller en dieper in slaap. Ook slaap je langer en ben je beter uitgerust in de ochtend. Er zijn onderzoeken die aantonen dat yoga als antidepressivum kan werken. Het helpt de symptomen van depressie helpen verminderen.

Kortom: meerdere studies hebben bevestigd dat Yoga een zeer positief heeft effect op veel verschillende aspecten van je gezondheid.

Interessante links:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *